Rižota z gobami
Preprosta kremna rižota z mešanico riža, kvinoje, ajdove kaše in gobic. Namesto šampinjonov lahko uporabite tudi druge gobe.
SESTAVINE:
* 250 g riža (jaz sem uporabila mešanico riža, rdeče kvinoje in ajdove kaše)
* 250 g šampinjonov
* 1 čebula
* 1 strok česna
* 1 korenček
* 1 dl belega vina
* 7 dl jušne osnove (ali vode)
* 1 žlica masla
* olivno olje
* timijan
* himalajska sol
* poper
* parmezan
OPIS POSTOPKA: Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo na koščke narezano korenje in gobe. Solimo, popramo in dušimo 5 minut. Nato dodamo sesekljan česen in ga popražimo le toliko, da zadiši. Dodamo riž in ga med stalnim mešanjem pražimo, da postekleni. Riž zalijemo z vinom, da izpari. Nato dodamo jušno osnovo, dodamo ščepec timijana ter kuhamo 10 min. Med kuhanjem po potrebi postopoma dolivamo vodo. Po 10 minutah (ko voda skoraj izpari) primešamo maslo, rižoto odstavimo s štedilnika in jo v pokriti posodi pustimo počivati 2 minuti. Na rižoto naribamo parmezan in po želji okrasimo s peteršiljem.
ČAS PRIPRAVE: 30 minut
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Anja