Veganski in brezglutenski jabolčni kolački
SESTAVINE:
* 400 g naribanih jabolk (cca 3 srednje velika jabolka)
* 100 g suhih brusnic
* sok polovice limone (približno 3 JŽ)
* ščepec soli
* 2 JŽ mletega lanenega semena
* 50 g kokosovega olja
* 150 g mletih mandljev
* 30 g tapiokine moke
* 1 ČŽ jedilne sode
* 30 g kokosovega sladkorja (lahko se tudi izpusti)
OPIS POSTOPKA: Naribanim jabolkam dodamo limono, sol in brusnice ter pustimo nekaj minut, da se okusi prepojijo. Tačas pripravimo laneno seme, ki bo nadomestilo jajca. V možnarju stremo laneno seme, oziroma uporabimo že mletega. Stresemo ga v lonček in dodamo 5-6 jedilnih žlic vode. Pustimo 5 minut, da seme vpije vodo in rahlo gelira. Količina nadomesti približno 2 jajci. “Laneno jajce” ter tekoče kokosovo olje dodamo jabolčni masi. Dodamo še tapiokino moko, jedilno sodo in mlete mandlje ter dobro premešamo kar z žlico ali vilico. Za bolj sladek okus lahko dodamo tudi kokosov sladkor. Z žlico napolnimo modelčke za muffine, lahko pa celotno maso spečemo v manjšem pomaščenem pekaču. Pečemo 20-25 minut na 175 °C oz. prilagodimo čas in jakost temperature glede na specifike pečice. Pred serviranjem se morajo kolački oz. pecivo zelo dobro ohladiti, sicer se bodo drobili, peciva pa se ne bo dalo lepo narezati. Tudi popolnoma mrzli so izredno sočni. Brez slabe vesti si jih privoščimo za zajtrk ali malico.
ČAS PRIPRAVE: 35 minut
RECEPT PRIPRAVILA: Jasmina P. - FB stran Hitro in zdravo
Komentarji (0)