Super jota
Ko čisto navadna jota postane super jota.
SESTAVINE:
*kislo zelje (odlično za prebavo)
*rjavi fižol (tiamin, vitamin B6, vitamin E, vitamin K, kalcij, železo, magnezij, fosfor, kalij, natrij, cink, mangan)
*čebula, česen, peteršilj
*korenje (vsebuje beta karoten, predstopnja A vitamin)
*krompir
*kumina
*lovor
*kajenski poper
*kurkuma
*himalajska sol
*cel poper
*svinjska mast, vegetarijanci kokosovo olje
*suho meso (po želji).
OPIS POSTOPKA: Surovo kislo zelje damo v lonec, dodamo mu lovor, kumino, celi poper in malo soli. Če jo pripravljamo z mesom, ga dodamo k zelju. Dodamo še narezano korenje. Ko jed vre cca 30 min, dodamo prepraženo sesekljano čebulo, česen in peteršilj. Po želji lahko zraven popražimo tudi nekaj kock domače slanine. V drugem loncu zavremo vodo, ki smo jo osolili in ji dodali za lešnik veliko kroglico masla. Vanjo narežemo olupljen krompir in ga kuhamo cca 30 min. Ko je krompir kuhan, ga pretlačimo s kuhalnico in dodamo k zelju. Kuhamo toliko časa, da se jed zgosti. Predno jo postrežemo, jo posujemo s kurkumo in kajenskim poprom.
AVTOR: Špela Ostanek, supernutricionistka
Antonija
Tudi jaz kuham joto s temi sestavinami in na tak način, vendar dam pol zelja pol repe in je super.