To je testna trgovina. Naročila, poslana preko te trgovine ne bodo upoštevana in izpolnjena.

30 % popust na vse

Sekcija: gumb
0dni
0ur
0minut
0sekund

 

Prijavi se
Kaj pridobiš?
  • Darilo E-izobraževanje: "Osnove zdrave prehrane"
  • Hiter in enostaven pregled naročil
  • Vsi tvoji recepti na enem mestu
  • Dostop do vseh brezplačnih e-knjig
  • Možnost nakupa brezplačne dostave za eno leto
  • Najboljši popusti in druge ugodnosti
  • Brezplačno testiranje novih izdelkov
  • Brezplačno svetovanje

Posebne ugodnosti za tvoj nakup

To je tvoja priložnost za super bonuse in popuste. Čutiš, da je danes tvoj srečen dan? Zavrti kolo in preizkusi srečo.

  • Kolo lahko zavrtiš samo enkrat
  • Ne pozabi si shraniti svoje kode
  • Koda je veljavna samo 24 ur
  • Koda ne velja na naročnine in vrednostne bone

Prosimo vnesite veljaven e-poštni naslov

To polje je obvezno.

Stevia je sladek dar narave

Kdo še ni slišal za stevijo? To je rastlina, ki je popularna predvsem pri ljudeh z nekaj odvečnimi kilogrami. Izvleček stevije doseže do 300 krat večjo sladkobo navadnega sladkorja. Poleg tega, da je le ta toliko bolj sladek, je njegov glikemični indeks enak 0, prav tako pa tudi njegova kalorična vrednost. Le zakaj ne bi potem stevijo čisto res zamenjali za sladkor?

Rastlina stevija

Stevija ima veliko svojih podvrst - naj bi jih bilo preko 280, od katerih pa je najbolj znana Stevia rebaudiana, imenovana tudi sladki list. Le ta je zaslovela po svoji sladkobnosti. Stevija je večletni grm z veliko parnimi listi. Izhaja iz družine kartizem in ob ugodnih pogojih doseže rast do 1 metra višine.

Stevia izvira iz gora Paragvaja in Brazilije. Poznali in uporabljali so jo že Guarani (indijansko pleme). Imenovali so jo »kaa-he-e«, kar naj bi pomenilo »sladka zel«. Že takrat so jo uporabljali za sladilo in zdravilo. Dandanes stevijo po navadi uživamo v obliki kapljic ali drobnega prahu. Za to pridobitev se moramo zahvaliti kemikoma  M. Bridel in R. Lavielle, katerima je  leta 1931 uspelo iz listov stevije izločiti sladilo.

Gojenje stevije doma

Stevija slabo prenaša mraz, zato jo čez zimo hranimo na toplem. Ven jo postavimo šele v mesecu maju. Stevija rabi veliko toplote in dobro prepustne zemlje. Stevijo po navadi režemo dvakrat letno, ko doseže višino dvajsetih centimetrov.

Stevijo največkrat sadimo, saj njena semena slabo kalijo. Posejati jih moramo že marca, pri tem pa ves čas paziti na stalno temperaturo in vlažnost zemlje. Mladi poganjki stevije so zelo občutljivi, zato je potrebna velika pozornost.

Prepoved uporabe stevije

Nekaj časa nazaj je bila stevija v številnih deželah prepovedana za uporabo kot sladilo. Zaradi pomanjkanja raziskav je bila bojazen o njeni škodljivosti pri uporabi na daljši čas. Sestava stevije bi lahko negativno vplivala na prebavo in presnovo človeka. V zadnjih letih so odpravili dvome o njeni škodljivosti. Celo nasprotno, ji nekateri pripisujejo številne pozitivne učinke. 11. novembra 2011 so v Evropski uniji stevijo uvrstili med aditive in sladila z oznako E960. Danes se stevija uporablja v živilski in kozmetični industriji.

Sladilo stevija

Kljub temu da je stevija veliko slajša od navadnega sladkorja (200- 300 krat slajša), pa le ta ne prinaša negativnih posledic ostalih sladkorjev in sladil. Stevija  se danes vse večkrat znajde v prehrani sladkornih bolnikov, ljudi s prekomerno telesno težo in pri vseh, ki dajo nekaj na zdrav življenjski slog.

Kaj daje steviji tako sladkobo?

Sladkobnost stevije izvira iz kompleksne molekule, imenovane stevosida. To je glikozid sestavljen iz soforoze, steviola in glukoze. Zaradi svojih kompleksnih struktur, stevija nima negativnih učinkov na dvig krvnega sladkorja. Celo nasprotno so nekateri mnenja, da naj bi ga stevija celo zniževala.

Sladkoba, ki se nahaja v listih, se lahko koristi tudi brez predelave izvlečkov. Sami listi stevije so 10-15 krat slajši od navadnega sladkorja. Veliko ljudi jih uporablja kot dodatek za sladkanje čaja.

Zakaj bi morali začeti uživati stevijo?

  • Sladkost stevije izvira iz narave. Odlično namesti sladkor in vsa ostala umetna sladila.
  • Stevija ne povzroča nastanka obzobnih oblog in kariesa.
  • Zelo dobro prenaša visoke temperature, zato se jo uporablja tako v kuhi kot v peki.
  • Stevija služi kot pomoč pri diabetesu in hipoglikemiji, saj ne povzroča visokih dvigov in padcev sladkorja v krvi.
  • Sama po sebi stevija ne vodi v odvisnost, kot jo lahko občutimo s sladkorjem. Nekateri celo pravijo, da stevija pomaga pri odvajanju odvisnosti od alkohola in tobaka.
  • Stevija je odlična v boju z odvečnimi kilogrami. Če ste sladkosnedi in ne veste, kako bi pretentali telo, uporabite stevijo. Ne le da je brez kalorij, temveč tudi odpravlja željo po predelani mastni in sladki hrani.
  • Stevija izboljšuje delovanje prebavil in presnove. Deluje zelo blagodejno na želodec in ga pomirja.
  • Izvleček stevije odlično deluje tudi na kožo. Uporablja se za hitrejše in boljše celjenje ran in prask. Prav tako deluje odlično pri kožnih nepravilnosti kot so akne in drugi ekcemi. Blaži tudi nastanek brazgotin. Uporablja se tudi pri zdravljenju dermatitisa in seboreje.

Uporaba stevije

Stevija se uporablja predvsem kot sladilo v napitkih in sladicah. V čaj lahko dodamo kar posušene liste stevije, kateri dodajo lep sladkast okus. Ker je stevija naravno sladilo, je odlično tudi pri kuhi in peki. Stevija je sestavljena iz kompleksnih molekul, ki se na toploti ne razgradijo, v primerjavi z ostalimi umetnimi sladili.

Stevija se uporablja tudi v kozmetične namene. Ob njeni redni uporabi naj bi se kazali učinki tudi v lepši in bolj zdravi koži. Izvleček iz listov stevije je odličen kot dodatek k maski. Maska s stevijo kožo lepo zmehča, kožo utrdi, zgladi gube in pomaga pri blaženju kožnih madežev in pri aknah. Izvleček stevije lahko nanesemo tudi direktno na nepravilnost (mozolj, kožni madež, herpes ali razpokano kožo). Pomaga tudi pri zdravljenju dermatitisa, seboreje in ekcemov, saj naj bi pospeševal celjenje kože (prask in ran). Preprečuje oz. blaži nastanek brazgotin. Uporaba stevije na rani ni prijetna (ob nanosu čutimo pekočo bolečino, ki pa počasi izgine).

Izvleček stevije se lahko dodaja milom in gelom za tuširanje (tako za telo kot za lase). Pri umivanju las se priporoča, da se jo doda po šamponiranju, in sicer skupaj z balzamom. Počaka se nekaj minut, nato pa vse skupaj spere.

Kje kupiti stevijo?

Stevijo največ uporabljajo na Japonskem. Pri njih naj bi stevija predstavljala kar 40 % trg s sladili. Pri nakupu je potrebna pazljivost, saj so k steviji lahko dodatni razni dodatki. Nakupujte stevijo, ki je čista in brez dodatkov ostalih sladil, npr. maltodekstrina. Kakovost stevije se kaže tudi v okusu. Manj kot je stevija kakovostna, bolj ima nekoliko grenkoben okus.

Stevijo lahko kupite tudi v naši spletni trgovinci Malinca. Na voljo je več različic. Kupite lahko posušene in zmlete liste stevije (zelen prah) ali v mešanicah z eritritolom (različna razmerja). V ponudbi lahko najdete tudi temno čokolado sladkano s stevijo.

Kakšna je cena stevije?

Kot smo že prej omenili, lahko stevijo kupimo v več oblikah. Cena stevija je različna glede na njeno kakovost in njen koncentrat v izdelku.

Stevija je vsekakor dar vsem, ki obožujemo sladko: ker nima kalorij, si lahko privoščite tudi sicer »prepovedane« sladice. 

AVTOR: Malinca

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.
Top hiti