Slivovi cmoki
SESTAVINE:
*15 – 20 (če so večje manj) sliv
*kocke rjavega sladkorja
*500 g skute
*50 g mehke pšenične moke
*250 g ostre pšenične moke
*150 g masla (50 v testo, 100 g za posip)
*4 rumenjaki
*ščep himalajske soli
*drobtine
OPIS POSTOPKA: Najprej pripravimo testo. V večji posodi zgnetemo moko, rumenjake, sol, 50g masla in skuto. Testo naj na toplem počiva vsaj pol ure. Slive operemo in odstranimo koščice (te shranimo). V vsako slivo damo kocko rjavega sladkorja. Ko preteče pol ure, na pomokani površini razvaljamo testo v daljši »svaljk«. Tega razrežemo na toliko delov, kot imamo sliv. Vsak kos testa posebej primemo v dlan, raztegnemo s prsti in nanj položimo slivo. Testo zavijemo okoli slive, da dobimo lep cmok. Pomagamo si tako, da svaljkamo med dlanmi in oblikujemo kroglo. Cmoke odlagamo na pomokano površino, da se ne zalepijo. Kuhamo jih v slanem kropu, dokler ne splavajo na površje. Kuhane odcedimo in pripravimo zabelo iz stopljenega masla in drobtin, v katero jih povaljamo pred serviranjem.
RECEPT PRIPRAVILA: Iva Džudović - Ljubezniva
Komentarji (0)