Sirup smrekovih vršičkov
* skoraj poln kozarec vršičkov
* 250 – 300g kokosovega sladkorja (lahko tudi navadnega ali rjavega sladkorja)
OPIS POSTOPKA: Sirup smrekovih vršičkov pripravljam že več let zapored. Letos prvič v poskusu sirup pripravljen iz kokosovega sladkorja.
Za kar najboljši sirup je pomembno, da so vršički čim manjši. Po želji jih lahko tudi prej operemo in dobro posušimo na gazi. Jaz jih ne perem, grem raje v naravo daleč stran od cest, in jih naberem takoj ko zacvetijo, preden se na jih začne nabirati prah in podobno.
V večji steklen kozarec za vlaganje, skoraj do vrha kozarca naberemo vršičke. Vršičkov ne tlačimo. Dodamo cca. 150 g sladkorja, malo premešamo da se sladkor razporedi med vršičke in na vrh posujemo še preostanek sladkorja. Nikoli ne plastim vršički, sladkor, vršički, sladkor,.. konec koncu se tako vse zmeša in stopi. Dobro je samo, da sladkorja ni na dnu, saj bi se strdil.
Kozarec nato dobro zapremo in ga za nekje 40 dni postavimo na sonce, da se sladkor popolnoma stopi.
Sirup precedite v manjše stekleničke. Te zaprte postavimo v hladen in temen prostor.
ČAS PRIPRAVE: 3 minute
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Ana K.
Komentarji (0)