Sarma
SESTAVINE:
* 1 glavo kislega zelja
* 1 kg mletega mesa
* 1 skodelico riža
* 2 jajci
* sol
* poper
* 2 stroka česna
* peteršilj
* jušna osnova
* 1 čebula
* 500g naribanega kislega zelja
* 3 žlice olja
* 3 žlice moke
* mleta rdeča paprika
* 2 žlici paradižnikove mezge
OPIS POSTOPKA: Najprej na olju prepražimo čebulo, ko postekleni dodamo riž in zalijemo z osoljeno vodo, ter počakamo da voda povre. Riž odstavimo in ga ohladimo.
V posodi zmešamo nadev, mleto meso, kuhan riž, sesekljan česen in peteršilj in 2 jajci. Glavo kislega zelja ločimo na liste v katere zavijemo nadev. Če nimate radi tako kisle sarme jih lahko prej sperete.
V večji lonec nato naložimo kislo zelje in na vrh sarme, naredimo lahko več plasti. Vse skupaj zalijemo z osoljeno vodo in kuhamo približno 2 uri na nizki temperaturi.
Proti koncu kuhanja, pripravimo še omako. Naredimo prežganje iz olja in moke, dodamo paradižnikovo mezgo in rdečo papriko, ter vse skupaj zalijemo z jušno osnovo in močno mešamo da se ne naredijo grudice. Omako nato vlijemo v lonec s sarmami in premešamo ter pustimo da vse skupaj prevre.
Po želji lahko s sarmami kuhate tudi kakšen del prekajenega svinjskega mesa za več okusa.
ČAS PRIPRAVE: 3 h
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Alja
Komentarji (0)