Rižota z jurčki in zelenjavo
Odlična zelenjevana rižota z jurčki, ki vedno uspe!
SESTAVINE:
* 50-80 g parboiled riža
* pol čebule
* 1-2 stroka česna
* pest graha
* 1 srednje velik korenček
* 50 g jurčkov
* pol manjše bučke
* peteršilj (sveže nasekljan)
* lahki trdi sir
* čajna žlička hladno stiskanega olivnega olja
* začimbe (himalajska sol, poper, rdeča paprika, ...)
* kokosovo olje
OPIS POSTOPKA: V segreti kozici s kokosovo maščobo prepražimo na manjše koščke narezano čebulo. Ko postekleni, dodamo jurčke in pražimo še 3 minute. Za tem dodamo grah in riž ter pražimo toliko časa, da riž postekleni. Nato dodamo narezan česen, začimbe ter zalijemo z vročo vodo. Razmerje med rižem in vodo je 1:2. Vse skupaj vremo 12-14 minut na zmernem ognju. Medtem, ko vre, na manjše koščke narežemo korenček in bučke, ki jih lahko tudi predhodno prepražimo na kokosovem olju (če želimo, da bo okus še bolj izrazit). Korenje dodamo nekje po 4-5 minutah vrenja, bučke pa po 7. minutah. Preden je jed kuhana, dodamo čajno žličko hladno stiskanega olivnega olja in sveže nasekljan peteršilj. Ko jed postrežemo, nanjo še naribamo lahki trdi sir in po želji okrasimo s peteršiljem.
RECEPT SESTAVILA: Sandra Zadravec
Komentarji (0)