VIDEO: Ričet
SESTAVINE:
* 250 g ječmenove kaše oz. ješprena
* 3 pesti suhega fižola (namočimo ga prejšnji večer) oz. 120 g
* malo olivnega olja
* 1 velika čebula
* 2 stroki česna
* 1 korenček
* 1 mala paprika
* 200 g prekajena sv. rebra - lahko pa meso tudi izpustimo in pripravimo vegansko verzijo
* začimbe po okusu (sol, ščep bazilika, ščep poper, ščep majarona, 2 lovorjeva lista)
* 1 l vode (0,5 l vode od mesa, 0,5 l navadne vode)
OPIS POSTOPKA: Ješprenj dobro speremo in ga damo kuhati za pol ure v vodo. Razmerje ješprenj : voda je prb. 1 : 4. Fižol prav tako damo v ločeno posodo kuhati za prb. pol ure. V tretjo posodo pa damo kuhati meso - sv. dimljena rebra. V veliki posodi prepražimo na drobno nasekljano čebulo na olivnem olju. Dodamo česen in malo prepražimo da zadiši. Dodamo nariban korenček in zelo na drobno nasekljano papriko. Prepražimo zelenjavo in na to primešamo kuhan ješprenj (v primeru, da je pri ješprenu še veliko vode jo odlijemo) in kuhan fižol. Kuhano meso narežemo na manjše koščke in ga dodamo v posodo. Ričet zalijemo z vodo. Midva sva uporabila 0,5 l vode, kjer se je kuhalo meso in 0,5 l navadne vode. Več kot bo vode od mesa, bolj intenziven je okus. Vse sestavine kuhamo še približno 30 minut. Postrežemo s kosom svežega kruha. Ričet se lahko tudi pogreje, naslednji dan je namreč še boljši. :)
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Nastja in Filip
https://www.youtube.com/embed/p4BqPlENdNk
Komentarji (0)