Ričet
Ričet je zelo preprosta enolončnica, ki jo pripravljamo večinoma pozimi.
SESTAVINE:
* 250 g ječmenove kaše oz. ješprena
* 3 pesti suhega fižola (namočimo ga prejšnji večer)
* malo olivnega olja
* 1 velika čebula
* 2 stroki česna
* 1 korenček
* 1/2 paprike
* suho meso (jaz sem uporabila prekajena sv. rebra) - lahko pa meso tudi izpustimo in pripravimo vegansko verzijo
* začimbe po okusu (sol, ščep bazilika, ščep poper, ščep majarona, 2 lovorjeva lista)
*1 l vode (lahko kar polovice te v kateri ste kuhali meso in polovico iz pipe)
OPIS POSTOPKA: Ješprenj dobro speremo in ga damo kuhati za pol ure v vodo. Razmerje ješprenj : voda je prb. 1 : 4. Fižol prav tako damo v ločeno posodo kuhati za prb. pol ure. V tretjo posodo pa damo kuhati meso - sv. dimljena rebra. V veliki posodi prepražimo na drobno nasekljano čebulo na olivnem olju. Dodamo česen in malo prepražimo da zadiši. Dodamo nariban korenček in zelo na drobno nasekljano papriko. Prepražimo zelenjavo in na to primešamo na pol kuhan ješprenj (v primeru, da je pri ješprenu še veliko vode jo odlijemo). Primešamo tudi odcejen fižol, meso in vodo. Vodo od mesa obdržimo, da lahko ričet zalivamo v kolikor je pregost (tako bomo še ojačali okus po dimljenem mesu). Vse sestavine kuhamo skupaj še približno 30 minut. Postrežemo s kosom svežega kruha. Ričet se lahko tudi pogreje, drugi dan je še boljši :)
ČAS PRIPRAVE: 75 minut
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Andreja
Komentarji (0)