Regrat - uporabni so tudi cvetovi

Uporabna je cela rastlina z izjemo stebelc.
Regratovi listi: uporabljamo spomladi pred cvetenjem, bodisi sveže v solati, bodisi jih posušimo za čaj, nato pa še cvet.
Regratovi cvetovi: ko je čas regratove solate je mimo, so travniki rumeni od njegovih cvetov. Nabiramo jih tam, kjer ni bilo pognojeno, najboljši so še ne popolnoma odprti cvetovi. Nujno je poudariti, da jih nabirajmo v lepem, sončnem vremenu in nikar takoj naslednji dan po dežju. Naberimo jih v košaro, odstranimo mrčes na njem, nato pa čimprej z njim domov. Uporabili naj bi samo rumeni del cveta, ločen od zelene cvetne čašice, čeprav ko sem to poskušala, sem ugotovila, da ni enostavno, zato sem uporabila cvet v celoti. Škodil pa že ne bo.
Regratova korenina:
Korenina je odlična pri zdravljenju sladkornih bolezni, jeter, ledvic, čisti kri, organizem, učinkuje celo proti rakavim obolenjem. Kopljemo jo pozno jeseni ali zgodaj spomladi, in sicer tako, da na korenini pustimo še malo nadzemnega dela. S tem namreč preprečimo, da bi zdravilni sok korenine iztekel.

Iz regratovih cvetov lahko naredimo med. Različni viri različno navajajo definicijo medu. Po enih virih je med pripravljen brez kuhanja cvetov. In sicer na tak način kot pripravljamo sirup iz smrekovih vršičkov: v steklen kozarec položimo plast cvetov, ki jih prekrijemo s plastjo sladkorja (v enakem razmerju) ali se odločimo za bolj zdravo različico naravnega sladila. To ponavljamo dokler ni kozarec poln. Postavimo na sonce in pustimo, dokler se sladkor ne stopi. Precedimo ga in nalijemo v stekleničke.
Druga varianta priprave regratovega medu je kuhanje cvetov. Pripravlja se po naslednjem receptu: 500g cvetov zavremo v 3-eh litrih vode, potem pustimo zmes počivati. Po 4-ih urah cvetove precedimo in iz njih iztisnemo vso tekočino, ki je ponovno zavrela, dodamo 3kg sladkorja oz. naravnega sladila ter 3 limone. Vse to se ponovno kuha nekaj ur, odvisno od tega kako gost med želimo; dlje kot se kuha, bolj gost postane. Še toplo tekočino natočimo v steklen kozarček. Povem vam, božanski je, kot bi jedel pravi med. Uživa se ga po žličkah, odličen je tudi za sladkanje čajev.

400g cvetov zavremo v 2-eh litrih vode in jih kuhamo približno pol ure. Nato zmes precedimo in iz cvetov iztisnemo vso tekočino. Lonec pristavimo nazaj na ogenj, dodamo 1kg sladkorja ali naravnega sladila, 4 limone in zadevo kuhamo še 3 ure ter občasno premešamo. Sirup je res precej manj sladek, ampak meni ustreza. Če želite, dodajte več sladkorja. Takšen regratov sirup mešamo z vodo in dobimo odlično osvežilno in zdravilno pijačo. Lahko pa ga pripravimo tudi tako, da cvetove povremo in pustimo stati čez noč, nato pa naslednji dan precedimo, dodamo limono (tudi pomaranča bi dala dober okus), sladkor in pokuhamo do konca.
PRISPEVEK PRIPRAVILA: Nina Brložnik (pokukaj na njen blog)
Komentarji (0)