Praznična granola
SESTAVINE (za 1 porcijo):
* 400 g ovsenih kosmičev
* 150 ml bezgovega sirupa
* ščep solnega cveta
* 1 velika žlica medu
* 5 žlic oljčnega olja
* cimet in druge božične začimbe
* 100 g temne čokolade
* skodelica poljubnega suhega sadja
* skodelica lešnikov (ali katerih drugih oreškov)
OPIS POSTOPKA: V skodelico damo bezgov sirup, med, olje, cimet (in po želji še ostale začimbe) in solni cvet. Premešamo, da se med raztopi. Nato s tekočino prelijemo kosmiče in premešamo, da se tekočina oprime vseh kosmičev. Počakamo, da se kosmiči nekoliko napijejo tekočine, nato jih pregnetemo. Pripravimo si velik pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko. Na pekač nadrobimo kosmiče. Jaz jih nadrobim tako, da dobimo približno enake (ne prevelike) koščke. Če bodo preveliki, se bodo predlogo sušili, prav tako je dobro, da so približno enako veliki, da se enakomerno spečejo. Najprej jih pečemo pri 150 °C približno pol ure. Vsake toliko preverimo, če se enakomerno pečejo in jih premešamo. Če se nam pečejo prehitro, lahko temperaturo pečice tudi nekoliko znižamo in obratno, če se sušijo prepočasi temperaturo povišamo (malo je odvisno tudi od pečice in kosmičev). Po približno pol ure dodamo suho sadje in oreščke granolo pečemo še približno 10-15 minut.
Različne vrste kosmičev, bodo nekoliko različno vpile tekočino, tako da je čas pečenja okviren, prav tako je odvisna količina kosmičev, ki jih pripravljate (opisana količina je primerna za pripravo v največjem pekaču, da so kosmiči razporejeni le v eni plasti). Granola mora biti res dobro posušena, tako da postane hrustljajva (tako da po potrebi čas peke podaljšamo). Takoj ko pekač vzamemo iz pečice, na kosmiče stresemo koščke čokolade in po želji dodamo še malo cimeta. Pustimo da se čokolada zaradi vročine nekoliko stopi, nato rahlo premešamo in počakamo, da se granola shladi in čokolada strdi. Po potrebi granolo nalomimo na manjše delčke (če se preveč sprime).
Sama granolo hranim v steklenem kozarčku. Zdrži več tednov, vendar jo navadno zelo hitro zmanjka. Pa dober tek:)
ČAS PRIPRAVE: 10 minut plus peka
RECEPT PRIPRAVILA: Urška Škorjanc
Komentarji (0)