Pirin narastek z jabolkami
* 100 g polnozrnatega pirinega zdroba
* 0,5 l vode / mleka
* 2 jajci
* 2 žlici agavinega sirupa ali kokosovega sladkorja
* 2 jabolki
* limonin sok
* cimet (po želji)
OPIS POSTOPKA: Mleko ali vodo vlijemo v večji lonec. Rahlo posolimo in na zmerni temperaturi zavremo. Ko tekočina zavre, znižamo temperaturo in vanjo stresemo zdrob. Pri nizki temperaturi kuhamo približno 15 minut, da zdrob nabrekne in nastane gosta in kremasta zmes. Med kuhanjem zdrob večkrat premešamo. Kuhan zdrob preložimo v večjo skledo in ohladimo.
Jabolka operemo in po želji olupimo. Grobo jih naribamo v skledo. Dodamo limonin sok, cimet in vse skupaj dobro premešamo.
Pečico nastavimo na 180 stopinj Celzija. Srednje velik globok pekač namastimo z maslom ali damo vanj papir za peko.
V skledo damo 2 jajci in agavin sirup (ali kokosov sladkor) ter z električnim mešalnikom penasto umešamo. Nato v skledo z ohlajenim zdrobom z ročno metlico umešamo zmes z jajci.
Polovico zdrobove zmesi vlijemo v namaščen pekač in jo enakomerno razporedimo po pekaču. Po zdrobovi zmesi razporedimo plast naribanih jabolk in jih prekrijemo s preostalo polovico zdrobove zmesi. Pekač za 30 do 40 minut potisnemo v ogreto pečico. Narastek je pečen, ko se na vrhu naredi zlatorjava skorjica.
ČAS PRIPRAVE: 30 minut + peka
RECEPT SESTAVILA: Malinca Andreja
Komentarji (0)