Oves - fit živilo za zajtrk prvakov
Oves je žitarica, ki sodi v družino trav, vsebuje beljakovine, škrob, vlaknine, vitamine ter ima topel, vlažen in sladek značaj. Njegova domovina je v Mali Aziji, cela rastlina pa se veliko uporablja v zdravilstvu.
Pozitivni učinki ovsa:
- podpira živčni sistem,
- dviguje raven energije in lajša izčrpanost,
- spodbuja zdravo prebavo,
- spodbuja miren spanec.
Oves je že dolgo prepoznan po svojem pozitivnem vplivu na živčni sistem. Pokazalo se je tudi, da so se ob rednem uživanju zmanjšali vplivi stresa ter izčrpanosti. Oves miri prebavni sistem in vsebuje veliko proteinov za spodbujanje vsesplošnega zdravja ter pomaga stabilizirati krvni sladkor in nivo energije.
Bogat je z:
- Topljivimi vlakninami, s katerimi pomaga zniževati holesterol v krvi in podpirati prebavo.
- Vitaminom B, s katerim stimulira proizvajanje hormona serotonina, ki je odgovoren za dobro počutje.
- Kalcijem, kalijem ter vitaminom A, ki so potrebni za zdrav živčni sistem.
- Magnezijem, ki se bori proti razdražljivosti ter anksioznosti in miri glavobole.
- Počasi-sproščujočimi karbohidrati, ki zagotavljajo dolgoročno energijo.
- Fitonutrienti (rastlinske kemikalije), ki ščitijo telo pred kroničnimi boleznimi, kot so rak in srčne bolezni.
Uporabimo ga lahko v:
- ovseni moki, ovseni kaši, kot posip na žitaricah, jogurtu in sadju,
- dodanega k sadnim prelivom, desertom,
- v ovsenih ploščicah za ohranitev visoke ravni energije,
- v juhah, obarah in enolončnicah,
- pripravimo lahko okusno hrustljavo panado za v pečici pripravljene ribe.
Poglej si še enostaven recept za kuhane kosmiče s sadjem TUKAJ.
Napisala: Malinca Natalija (povzeto po knjigi Eat yourself calm)
Komentarji (0)