Najbolj zdrave & okusne palačinke brez moke
Slastne palačinke brez moke z različnimi nadevi bodo zadovoljile tudi največje gurmane.
SESTAVINE (za cca 6 palačink):
* 5 jajc (5 beljakov in 2 rumenjaka)
* 2 jedilni žlici indijskega trpotca/psiliuma
* 1-2 dcL tekočine (mleko, voda ali drugo)
* ščepec soli
* 20 g kokosovega olja za pečenje
Poljuben nadev:
* skuta, sadje, ipd.
* grški jogurt + stevia + mascarpone + kokos + jagodičevje za preliv
* beljakovine v prahu (priporočamo vanilijo)
* temna čokolada
* sladilo za nadev: stevia ali eritritol
OPIS POSTOPKA: V posodi zmiksamo 5 beljakov in dve celi jajci (tri rumenjake odstranimo), ki jim dodamo indijski trpotec (živilo z izredno veliko vsebnostjo vlaknin) in sol ter vegeto, če bomo uporabljali palačinke za mesno-zelenjavne nadeve. Če jih uporabljamo kot sladico ali malico, lahko dodamo stevio ali eritritol. Palačinke pečemo na teflonu (!), ki ga premažemo s kokosovim oljem. Maso vlivamo v posodo z zajemalko za juho. Pri pečenju moramo biti pazljivi, saj so palačinke zelo mehke, vendar ne razpadejo zaradi trpotca. Pečemo na vsaki strani 30-60 sekund na zmernem ognju oz. temperaturi. Pripravimo lahko poljuben nadev, od skute s sadjem ali cimetom, do prelivov iz temne čokolade.
MAKRONUTRIENTI / 100g:
- Beljakovine (palačinke): 32,3 g
- Ogljikovi hidrati (palačinke z vodo): 1,3 g (sladkorji: 0,1 g)
- Maščobe (s kokosovim oljem): 10 g (nenasičene: 4,2 g)
ČAS PRIPRAVE: 30 min
RECEPT PRIPRAVIL: Mark Budler
Komentarji (0)