Mešani rženi kruh s semeni
Enostaven in preprost recept za odličen mešan domači kruh.
SESTAVINE:
* 250g bele pšenične moke
* 250 g ržene polnozrnate moke
* 400 ml mlačne vode
* 0,5 žlicke sladkorja
* 2 žlički soli
* 10g lanenih semen
* 10g oluščenih konopljinih semen
* ¼ svežega kvasa
OPIS POSTOPKA: V večjo posodo damo najprej moko in semena. Na sredini naredimo luknjico, vanjo dodamo kvas, sladkor in zalijemo z nekaj tople vode. V preostalo vodo zmešamo sol in jo nežno prilivamo okoli jamice. Pazimo, da soljena voda ne pride v stik z kvasom. Zmes nato pustimo počivati nekaj minut, da prične kvas vzhajati. Vse skupaj premešamo, da so vse sestavine povezane. Če se testo preveč lepi, dodajte še moke. Pustimo vzhajati. Čas vzhajanja je odvisen od temperature prostora (približno ena ura, pri sobni temperaturi). Ko kruh naraste ga z rokami zamesimo v hlebček. Mesimo tako, da robove obračamo proti sredini. Hlebček položimo na peki papir. Po želji lahko z olivnim oljem premažemo hlebček, če ne želite pretrde skorje. Hlebček pustimo še malo vzhajati. Pečico segrejmo na 180 stopinj vanj postavimo hlebček. Pečemo približno 45 minut.
ČAS PRIPRAVE: 3 h
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Ana
Komentarji (0)