Marelčni skutni cmoki
SESTAVINE (za 2-3 osebe):
* 6 marelic
* 250g nepasirane skute
* 2 jajci
* 50 g pirine gladke moke
* 50 g pirine polnozrnate moke
* 50 g pšenične ostre moke
* 2 jušni žlici kokosovega masla
* 3 jušne žlice polnozrnatih drobtin
* kokosov sladkor
* cimet
* sol
OPIS POSTOPKA: Marelice operemo in razpolovimo. Moko, jajca in skuto nežno pregnetemo, da ostanejo večji koščki skute in bodo cmoki tako bolj rahli - le toliko, da se vse sestavine premešajo. Nato lahko testo damo počivati v hladilnik za kakšne pol ure (posodo pokrijemo s folijo). Če nimamo časa čakati, se kar lotimo priprave cmokov. Iz testa na pomokanem pultu naredimo valj in ga razrežemo na 12 enakih delov. Iz vsakega dela oblikujemo cmok tako, da noter damo polovico (ali četrtino, če so velike) marelice, po želji pa še 1 čajno žličko kokosovega sladkorja. Jaz dam osoljeno vodo zavreti takoj, ko se lotim izdelave cmokov, potem pa sproti enega po enega mečem v slab krop. Pazim, da se cmoki ne primejo na dno. Cmoke je potrebno kuhati minimalno 10 minut, super pa je, da kakšnega prerežete za test preden prenehate kuhati. Cmoke lahko prelijete z drobtinami, ki ste jih popekli na kokosovem maslu, ali pa cmoke kar povaljate in popečete v drobtinah. Zraven se prileže cimet, po želji malo kokosovega sladkorja in kak domač sadni kompot. Dober tek!
ČAS PRIPRAVE: 30 minut
RECEPT PRIPRAVILA: Katra Črep - Mmmuffins&Co.
Komentarji (0)