Marelice – žlahten sadež za dolgo in zdravo življenje
Marelica je sadež, za katerega se lahko najde prostor na vsakem vrtu, pomembno je le, da ga posadimo na primerno mesto, pri čemer ga ne potrebujemo posebno varovati pred boleznimi. Marelični plodovi vsebujejo veliko vode, ogljikovih hidratov in organske kisline. Koža vsebuje poleg tega tudi veliko vitaminov, fenolov in karotenoidov. Večina mareličnih sort zori v juliju, sodobne zgodnje vrste pa že v začetku junija, medtem, ko pa so nekatere bolj pozne in zorijo šele avgusta.
Uživanje marelic je priporočljivo saj:
- lajšajo mišično napetost in glavobole,
- zmanjšujejo možnosti nepravilnega bitja srca,
- krepijo imunski sistem,
- ščitijo pred poškodbami povzročenimi s stresom,
- dvigujejo nivo energije.
Marelice vsebujejo visok nivo magnezija, ''antistresnega'' minerala, ki zmanjšuje izločanje stresnega hormona kortizola. Bogate so z antioksidanti , ki pomagajo ščititi telo pred učinki stresa in vsebujejo veliko železa, s čimer rdečim krvnim celicam pomagajo prenašati kisik po telesu.
Marelice so bogate z:
- Magnezijem, ki odpravlja nepravilnosti bitja srca, sprošča mišice, spodbuja miren spanec in podpira zdrav živčni sistem.
- Vlakninami, ki spodbujajo zdravo prebavo in absorpcijo hranil iz živil.
- Betakarotenom in likopenom, antioksidantoma, ki spodbujata zdravje srca in krepita imunost.
- Železom, ki pomaga pri krepitvi imunosti in dviguje nivo energije.
Lahko jih uporabimo v:
- Tako v slani kot tudi v sladki solati.
- Posušene marelice so slastne v jedeh s piščancem – poskrbijo za priokus bližnjega vzhoda.
- Vmešane v polnozrnato maso za palačinke.
- Zmiksane z zmrznjeno banano in jogurtom z aktivnimi bakterijami za smoothie, ki nam bo dvignil nivo energije.
- Skuhane v vodi z malo dodanega medu za slasten kompot za zajtrk.
Napisala: Malinca Natalija (Povzeto po knjigi Eat yourself calm)