To je testna trgovina. Naročila, poslana preko te trgovine ne bodo upoštevana in izpolnjena.

30 % popust na vse

Sekcija: gumb
0dni
0ur
0minut
0sekund

 

Prijavi se
Kaj pridobiš?
  • Darilo E-izobraževanje: "Osnove zdrave prehrane"
  • Hiter in enostaven pregled naročil
  • Vsi tvoji recepti na enem mestu
  • Dostop do vseh brezplačnih e-knjig
  • Možnost nakupa brezplačne dostave za eno leto
  • Najboljši popusti in druge ugodnosti
  • Brezplačno testiranje novih izdelkov
  • Brezplačno svetovanje

Posebne ugodnosti za tvoj nakup

To je tvoja priložnost za super bonuse in popuste. Čutiš, da je danes tvoj srečen dan? Zavrti kolo in preizkusi srečo.

  • Kolo lahko zavrtiš samo enkrat
  • Ne pozabi si shraniti svoje kode
  • Koda je veljavna samo 24 ur
  • Koda ne velja na naročnine in vrednostne bone

Prosimo vnesite veljaven e-poštni naslov

To polje je obvezno.

Magnezij v prehrani

Magnezij v prehrani

Pomemben, a dostikrat prezrt

Magnezij je eden najpomembnejših in dostikrat prezrtih mineralov, ki vplivajo na naše zdravje in dobro počutje. V telo ga vnašamo s hrano, saj naše telo ne more proizvesti samo. Problem sodobnega časa je, da vsebnost magnezija v prehrani strmo upada, kar je posledica izčrpanosti zemlje, industrijske predelave živil in sodobnih prehranjevalnih navad.

Magnezij rastline črpajo iz zemlje, ki pa je zaradi uporabe pesticidov in množične pridelave čedalje bolj osiromašena. To pomeni, da v njej ni več toliko mineralov, kot jih je bilo nekoč. Med drugim tudi magnezija ne. Med pridelavo hrane pa se med postopkom rafiniranja odstrani večji del mineralov. Hrana na naših policah zaradi vseh teh razlogov vsebuje zelo malo magnezija. In tako ga dostikrat zaužijemo premalo.

Še eden razlog se skriva za pomanjkanjem …

Za pomankanje magnezija je lahko kriva tudi pretirana uporaba kalcija. Vse preveč se poudarja pomen kalcija za zdrav razvoj kosti in zob. S hrano ga tako pogosto vnašamo tudi preveč, medtem ko magnezija premalo. Kalcij in magnezij v telesu delujeta v ravnovesju in ravno magnezij je tisti, ki omogoča absorpcijo kalcija iz krvnega obtoka in tkiv v kosti in zobe.

Če je raven magnezija premajhna, se kalcij ne more vgraditi in se posledično nalaga v telesu, kar lahko vodi do nastanka ledvičnih kamnov, osteoporoze, artritisa in poapnitve arterij, kar posledično zvišuje možnosti za nastanek bolezni srca in ožilja ter srčnega infarkta. Tu je pomembno poudariti, da se višek magnezija izloča iz telesa z urinom, zato ga je v telo potrebno vnašati vsak dan.

Poleg že naštetih pozitivnih vplivov na naše zdravje pa so naloge magnezija še:

• Uravnavanje krvnega tlaka, saj lahko pomaga zmanjšati previsok krvni tlak.
• Zmanjševanje možnosti za nastanek sladkorne bolezni tipa II, saj uravnava porabo inzulina v telesu in je vključen v proces metabolizma ogljikovih hidratov.
• Blaženje simptomov migren.
• Blaženje simptomov predmenstrualnega sindroma (PMS) – v kombinaciji z vitaminom B6 zmanjšuje napihnjenost, slabost, zatekanje nog.
• Zmanjševanje mišičnih krčev in posledično tudi zmanjševanje možnosti prezgodnjega poroda in spontanega splava.

Kako torej zaužiti dovolj magnezija?

Predvsem uživajmo dovolj hrane bogate s tem mineralom. Živila naj bodo ekološke in organske predelave, rafinirana olja pa zamenjajmo s hladno stiskanimi ekološko predelanimi olji.

Živila, v katerih najdemo največ magnezija so:

• semena: sončnična, lanena, bučna, sezamova,
• začimbe: koriander, bazilika, koper,
• oreščki: brazilski oreščki, mandlji, pinjole, arašidi, orehi,
• zelenolistna zelenjava: špinača, blitva, ohrovt,
• stročnice: leča, fižol, grah, čičerika, bob,
• rjavi in divji riž, kvinoja, proso, pira, oves, rž,
• sadje: avokado, banana, suho sadje,
• himalajska sol,
• surov kakav, temna čokolada,
• melasa,
• nekatere mineralne vode,
• artičoke,
• ribe: postrv, skuša,
• alge (spirulina, chlorella, ulva lactuca).

Moč alg tudi pri tebi doma …

Med naštetimi živili so se znašle tudi alge, ki zaradi visoke vsebnosti klorofila vsebujejo tudi magnezij. Brez magnezija namreč ne bi bilo fotosinteze in tudi zelene barve ne. Potencial, ki ga imajo morske alge v človekovi prehrani je že dolgo znan, raziskave o tem pa so objavljene tudi v publikaciji International food research journal.

Še posebej bogata z magnezijem je morska alga Ulva Lactuca. Ta je živo zelene barve in mnogi narodi jo že dolgo uporabljajo kot bogat vir hranil. Magnezij se v algi nahaja v središču klorofila, ki ji daje živo zeleno barvo.

Ker pa ne moremo preprosto v trgovino ali na vrt po algo, da bi iz nje naredili solato in si zagotovili dovolj magnezija, smo v Malinci poskrbeli za to, da bo v čisto preprosti obliki prišla tudi v tvoj dom. Ne, niti solate ti ne bo treba pripraviti iz nje.

Iz ekološko pridelane alge smo namreč uspeli narediti prvi naravni magnezij v Sloveniji, ki po besedah številnih zadovoljnih uporabnikov deluje odlično. Pa tudi absorpcija magnezija iz naravnega vira je veliko boljša kot pri umetno pridobljenih različicah. Algo preporsto zaužiješ v obliki kapsule z nekaj tekočine in tvoje dnevne potrebe po magneziju bodo pokrite.

Te zanima, kaj o taki obliki magnezija pravijo uporabniki?

Mnenja si lahko prebereš TUKAJ in če te bo prepričal, je lahko hitro tudi pri tebi doma.

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.
Top hiti