Kvinoja in uporaba kvinoje
Kvinoja je zelo zdravo in z beljakovinami ter rudninami bogato živilo, zaradi česar je priporočljivo, da jo uživate čim pogosteje.
Kvinoja iz ekološke pridelave je zelo zdravo in z beljakovinami ter rudninami bogato živilo, zaradi česar je priporočljivo pogosto uživanje. Kvinojo uvrščajo med popolna beljakovinska živila, kar pomeni, da vsebuje vse nujno potrebne aminokisline za izgradnjo mišic tako kot meso, jajca ali mlečni izdelki. Kvinoja ima slasten okus po oreščkih. Kvinoja ne vsebuje glutena.
Uporaba kvinoje iz ekološke pridelave
Kvinoja se uporablja za pripravo kvinot (rižot), solat, juh in sladic. Pred uporabo je kvinojo potrebno temeljito sprati na cedilu in preliti s toplo vodo, da se odstranijo morebitne saponine. Razmerje vode in kvinoje naj bo 1:2,5. Kuha se na zmernem ognju 15 do 20 minut in se nato pusti stati še 5 minut, da nabrekne do konca.