Kuskus s piščancem na grški način
Polnozrnat kuskus iz ekološke pridelave je srednje drobljeno zrno pšenice vrste durum. Je polnovreden, z visoko vsebnostjo vlaknin. Kuskus je posebno priljubljen v arabski kuhinji, počasi pa postaja priljubljen tudi pri nas. Iz njega lahko pripravimo predjedi, glavne jedi, zakuhe, priloge ali pa solate. Iz njega pa lahko pripravimo tudi odlične sladice.
SESTAVINE za 2 osebi:
KUSKUS:
* 150 g polnozrnatega kuskusa
* himalajska sol
* 1 paprika
* ščepec čilija (lahko tudi 1/2 svežega)
* 2 mladi čebuli
* 100 g graha (svežega ali zamrznjenega)
* 1 pest črnih oliv s koščico
* 1 žlica olivnega olja
* 30 g feta sira
PIŠČANEC:
* 200 g piščanjčjih prsi
* ščepec origana
* ščepec himalajske soli
* ščepec rožmarina
* ščepec popra
* olivno olje
TZATZIKI OMAKA:
* 1/4 kumare
* 125 g nemastnega navadnega jogurta
* 1/4 limone
* malo sveže mete
* poper
OPIS POSTOPKA: V vrelo in osoljeno vodo stresemo kuskus (v razmerju 2 voda: 1 kuskus). Papriki odstranimo semena in jo skupaj s čilijem, mlado čebulo, žlico olivnega olja na hitro sesekljamo v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom. Mešanico dodamo v kuhan kuskus. Kuskus razporedimo po velikem krožniku, dodamo grah (če uporabimo zamrznjenega, ga naprej odtalimo) in olive brez koščic. Meso rahlo potolčemo in iz obeh strani premažemo z marinado, ki jo naredimo s soljo, poprom, rožmarinom, origanom in olivnim oljem. Na žar ponvi ali na žar toasterju dobro popečemo meso – da že rahlo počrni (3 minute na vsaki strani). Pečenega piščanca narežemo na trakce in ga razporedimo po kuskusu. Povrhu nadrobimo feto in postrežemo s tzatzikijem. Kumaro nastrgamo, posolimo, dodamo jogurt, sok limone, ščepec popra in nasekljano meto. Na koncu dobro zmešamo. Recept sem preizkusila iz knjige Jamie Oliver - 15 minut za obrok in rahlo spremenila sestavine.
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Nastja
Komentarji (0)