Kremna koromačeva juha z lososom
* 1 srednje velik koromač
* 1 srednje velik krompir
* pest narezanega pora
* 1 file zamrznjenega lososa
* olivno olje
* ščepec žafrana
* riževo smetano (lahko jo nadomestiš z živalsko)
* sol
* nekaj kapljic limoninega soka
* malce limonine lupinice
* ščep kelpa v prahu (lahko ga zamenjaš za sveže mlet črni poper)
OPIS POSTOPKA: Na srednje visoki temperaturi sem na olivnem olju najprej podušila por in ga malce solila. Kmalu zatem sem dodala na koščke narezan olupljen krompirček, nato pa še koromač. Zelenje koromača sem prihranila za okras. Ko se je vse skupaj nekaj minut dušilo sem zelenjavo zalila z malce vrele vode. Le toliko, da je bila vsa pokrita z njo. Dodala sem še zajeten ščep morske soli ter vse skupaj zavrela, nato pa temperaturo znižala in kuhala do mehkega. Vmes sem v nekaj kapljic vroče vode razstopila ščepec žafranovih nitk ter vse skupaj primešala juhi.
S paličnim mešalnikom sem zelenjavo zmiksala v grobo kašo, tako da je tu pa tam ostal še kak manjši, nespasiran košček krompirja in koromača. Končno je sledila še riba- na kocke narezan file lososa (lahko ga prej odtališ, jaz sem ga le toliko, da sem ga lahko narezala), skupaj z nekaj kapljicami limoninega soka ter jedilno žlico riževe smetane. Vse skupaj sem kuhala še par minutk.
Gosto kremno juho sem porazdelila med dva krožnika, jo potresla z nasekljanim zelenjem koromača in limonino lupinico. Dodala sem še čisto malo smetane ter nekaj kapljic olivnega olja. Namesto popra sem uporabila kelp (rjavo morsko algo, zelo zdravo, sploh za vse, ki imajo (imamo) težave s ščitnico in predjed je bila pripravljena!
RECEPT PRIPRAVILA: Katja - Cook, eat and smile
Komentarji (0)