Konopljini proteini in njihova uporaba
Če si med tistimi, ki iščejo rastlinske proteine, ki bi ti pomagali pri tvojih športnih rezultatih, večjemu vnosi beljakovin v telo ali pa iščejo naraven vir aminokislin, potem beri dalje.
Ob poplavi vseh mogočih proteinskih napitkov, ploščic in še česa je kdaj težko poiskati primerne proteine zase. Po možnosti take, ki jih lahko uporabiš še kako drugače, kot po treningu in ki vsebujejo tudi druga hranila.
Ena možnost so rastlinski proteini, ki sicer nimajo takega okusa, kot tisti s čokolado, pa vaniljo pa jagodami in še čem, a po navadi so resnično naravni, brez sladkorjev, sladil, arom in okusov. Najbolje je seveda, če so še ekološko pridelani.
A kateri rastlinski vir bi omogočal tako dober proteinski profil rastline, da bi popolnoma služil svojemu namenu?
Ena skoraj popolna možnost so konopljini proteini, ki jih pridelujejo iz konopljinih semen. Konopljina semena je potrebno stisniti, da se izloči olje, ki ga tudi uporabijo, saj je dragoceno in pravzaprav zdravilno. Treba je paziti, da poiščemo proteine, ki so proizvedeni tako, da semena stiskajo na način hladnega stiskanja, ker se tako ohranijo hranila in učinkovine in ker je olje tudi precej občutljivo na temperature, je pri konoplji hladno stiskanje res bistveno. Stiskana semena, ki ostanejo, posušijo in zmeljejo. Ta ostanek so konopljine beljakovine oz. proteini. Poleg visoke vsebnosti proteinov pa ta stiskana semena vsebujejo tudi druga pomembna hranila.
Od vseh veganskih virov proteinov predstavljajo konopljini proteini praktično najboljši rastlinski vir beljakovin.
Vsebujejo namreč kar 20 različnih aminokislin, od katerih je devet takih, ki jih telo ne more proizvesti samo in jih mora nujno dobiti iz hrane.
Pogosto so rastlinski proteinski viri težje prebavljivi, pri konopljinih proteinih pa je zaradi albumina in edistina, ki sta lažje prebavljiva nekoliko drugače. Poleg tega pa sta ravno ti dve obliki beljakovin pomembni tudi za ohranjanje močnega imunskega sistema, saj nosita del odgovornosti pri procesu tvorbe protiteles. Lahka prebavljivost omogoča tudi boljši izkoristek proteinov, ki jih telo lahko uporabi.
Proteini so namreč gradniki telesa in so potrebni za obnovo in gradnjo katere koli komponente našega telesa.
Ker so konopljina semena prava zakladnica nenasičenih esencialnih maščobnih kislin, ki no nujno potrebne za zdravje srca in ožilja, jih kljub temu da so semena bila iztisnjena in zmleta, nekaj še vedno vsebujejo tudi konopljini proteini.
In v kakšni obliki so pravzaprav te maščobe?
Konopljini proteini se lahko pohvalijo s tem, da vsebujejo idealno razmerje omega 3 in omega 6 maščobnih kislin, ki znaša 3 : 1. Več je seveda pomembnih omega 3 maščobnih kislin, predvsem linolenske kisline. Običajno s hrano ne zaužijemo pravilnega razmerja obeh vrst maščobnih kislin oz. zaužijemo veliko preveč omega 6 maščobnih kislin, kar lahko vodi v številne bolezni, ki jih na drugi strani omega 3 maščobe, kot je gama-linolenska kislina, pomagajo preprečevati.
Vsebujejo tudi veliko antioksidantov, ki ščitijo telo pred oksidativnim stresom, vitaminov, vlaknin in tudi mineralov, pomembnih za zdravje. V izredno velikih količinah najdemo še posebej dva elementa, ki sta za pravilno delovanje telesnih funkcij resnično bistvena, pomanjkanje pa vedno vodi v resne nevšečnosti. To sta magnezij in železo. S pomanjkanjem se pogosto borijo ženske, pa tudi športniki, ki zaradi napornih treningov potrebujejo več teh snovi.
In česa konopljini proteini ne vsebujejo?
Lahko si popolnoma brez skrbi. Konopljini proteini namreč ne vsebujejo THC-ja. Pridobljeni so namreč iz semen konoplje, ki se ji uporablja v prehrambni industriji, to je navadna oz. industrijska konoplja, poznana pod imenom Canabis Sativa.
Še eden pomemben podatek, je da ne vsebujejo glutena ali laktoze. To pomeni, da jih lahko brez skrbi uporabljajo tudi tisti z intolerancami, ki, zaradi npr. laktoze, ne morejo uživati beljakovinskih praškov, ki so narejeni iz mlečnin oz. sirotke. Ti lahko namreč povzročijo kup prebavnih težav in alergijskih reakcij.
Tudi za vegane so odlična izbira, saj so lažje prebavljivi od ostalih rastlinskih virov beljakovin, pa tudi alergij in nevšečnosti, kot jih nekaterim povzroča npr. soja, pri konopljinih proteinih običajno ni mogoče zaslediti.
Konopljini proteini, šport in hujšanje
Zaradi vseh teh značilnosti so konopljini proteini idealni za športnike, predvsem po vadbi (zaužijemo jih kot dodatek v smoothijih ali drugih napitkih). Razvejane aminokisline bodo pripomogli k hitrejši regeneraciji in boljši mišični rasti.
Lahko so tudi odličen in hranljiv nadomestek obroka, zato so priporočljivi za tiste, ki se borijo z odvečno telesno težo. Raziskave namreč kažejo, da lahko uživanje konopljinih semen pripomore k bolj učinkoviti izgubi kilogramov. Za to je odgovorna visoka vsebnost beljakovin, omega 3 maščobnih kislin in pa seveda vlaknin. Pospešili naj bi tudi metabolizem in pomagali pri boljšemu izgorevanju maščob.
Glavna prednost konopljinih proteinov je v tem, da niso izolirani od ostalih hranilnih snovi, ampak so dostopni v obliki, ki nam jo je namenila narava – torej skupaj z ostalimi hranili, ki poleg na pridobivanje mišične mase ugodno vplivajo še na lase, kožo, oči, imunski sistem in prebavo.
Tako je, s pomočjo konopljinih proteinov lahko izboljšamo tudi prebavo!
Visoka vsebnost tako topnih kot tudi netopnih prehranskih vlaknin deluje kot odličen čistilec črevesa in pripreva k višjemu vnosu vlaknin, ki pomagajo k boljši prebavi in iz črevesja odstranjujejo toksine. Tako lahko preprečimo zaprtje in druge prebavne nevšečnosti. Premajhen vnos vlaknin lahko prispeva celo k razvoju čedalje pogostejše težave sedečega sodobnega človeka, ki se napačno prehranjuje – raka debelega črevesja, zato je dovolj prehranskih beljakovin ne samo potrebnih, temveč nujnih.
Vlaknine tudi pomagajo zmanjševati željo po sladkem in vzdrževati normalen nivo glukoze v krvi, kar je pomemben podatek za vse z inzulinsko rezistenco in pa za tiste, ki se že borite z diabetesom oz. sladkorno boleznijo.
Kaj pa okus?
Za vse, ki ste vajeni umetno dodanih okusov različnih proteinskih praškov, je okus zelenih konopljinih proteinov resnično nekaj drugačnega. Je namreč popolnoma naraven, oreškast, a tudi prijeten. Okus, ki ga lahko vključimo v nešteto receptov in uporabimo na veliko načinov.
Nekaj receptov, v katerih so uporabljeni konopljini proteini, si lahko ogledaš tudi TUKAJ.
Konoplja je res vsestransko uporabna rastlina in pa tudi eden najvarnejših virov organsko pridelanih semen, iz katerih proizvajajo odlične konopljine proteine, ki pa ne koristijo le veganom ali športnikom, ampak so odličen vir hranil za vse, ki se trudijo zdravo in uravnoteženo prehranjevati.