Kaj so slabi viri maščob?
Transmaščobe
Transmščobe pridobivajo tako, da rastlinskim oljem dodajajo vodik in jih spremenijo v delno trdne maščobe. Prednosti tega procesa sta predvsem daljši rok uporabe živil in izboljšana tekstura, videz in okus hrane. Transmaščobe najdemo v predelani hrani: piškoti, biskviti, rogljički, krekerji, namazi, margarine ... Transmaščobe so zelo škodljive za zdravje, saj v možganih povzročajo vnetja in povečujejo možnost za kap ter vplivajo na razvoj srčno-žilnih bolezni.
Industrijska olja
Sončnično, repično, sojino olje in druga rastlinska olja gredo skozi številne postopke predelave, tako da lahko še med samim procesom oksidirajo. Oksidirano ali po domače žarko rastlinsko olje je zdravju izredno škodljivo, saj vsebuje veliko prostih radikalov, ki v telesu hitro reagirajo z drugimi snovmi (npr. DNK) in povzročajo poškodbe celic in nastanek raka.
V izogib slabim virom maščobe imamo na voljo številne maščbe, ki so vir dobrih maščob. Več o njih si preberi v tem članku in si jih poglej spodaj.
PRISPEVEK PRIPRAVILA: Špela (Fitbuča)
Komentarji (0)