Juha iz čajote
Buča čajota izhaja iz Južne Amerike in je tudi pri nas vse bolj priljubljena v kulinariki. Pri razrezu moramo biti še posebej previdni saj ima bodice (ki pa niso nevarne ali strupene) in v notranjosti namesto manjših semen eno veliko koščico.
SESTAVINE (za 3 krožnike):
* 2 manjši čebuli
* por
* 2 stroka česna
* 2 čajoti (ali navadni bučki)
* začimbe (himalajska sol, rdeča paprika, kajanski poper, …)
* 3 čž light kisle smetane
* 1 čž bio masla
* nekaj kapljic hladno stiskanega bučnega olja
* svež peteršilj in drobnjak
OPIS POSTOPKA: Čebulo in česen narežemo na manjše koščke ter malo pora na kolobarje. Vse skupaj pražimo v kozici na kokosovi maščobi tako dolgo, dokler sestavine ne posteklenijo. V kozico nato vlijemo 0,4-0,5l vode. Medtem olupimo čajoti, ju narežemo na kocke ter dodamo v kozico ter juho poljubno začinimo. Vse skupaj pustimo vreti 10 minut. Po 10. minutah damo koščke bučk z malo vode v multipraktik ter jih zmiksamo. Bučke nato prelijemo nazaj v kozico, dodamo kislo smetano ter vremo še eno minuto. Za še boljši okus dodamo malo masla, peteršilja, drobnjaka in nekaj kapljic bučnega olja.
ČAS PRIPRAVE: 25 minut
RECEPT PRIPRAVILA: Sandra Zadravec
Komentarji (0)