Je granola na vašem krožniku res zdrava?
Vedno bolj popularna granola je kot nalašč za zajtrk, lahko pa jo zobljemo tudi kot slasten prigrizek - in to ob katerikoli ur.
Vsem znano je dejstvo, da je večina teh poslastic pripravljenih z ovsom, žitom polnim vlaknin, beljakovin, vitaminov ter mineralov, ki ne sme manjkati na nobenemu uravnoteženemu jedilniku.
Si torej lahko vsako granolo privoščimo brez slabe vesti in skrbi? Na žalost temu ni tako. Le malo ljudi se namreč zaveda, da sama vsebnost ovsa (ali kakšnega drugega “dobrega” žita) pač ne zagotavlja, da je granola zdravo živilo. Še manj pa jih ve, da so kupljene granole lahko prave kalorijske bombe, polne nezdravega sladkorja, maščob ter drugih popolnoma nepotrebnih snovi, ki vse prej kot koristijo človeškemu organizmu.
Zato vam od srca priporočamo: v trgovini se na daleč izognite tistim preštevilnim različicam, ki se v drobnem tisku “hvalijo” z dodanim sladkorjem, morda tudi umetnimi sladili ter številnimi nezdravimi maščobami. Zavedati se moramo, da pomembne sestavine granole, med drugim oreščki, morda med ali javorjev sirup, različna semena in posušeno sadje že same po sebi vsebujejo naravni sladkor in zdrave maščobe (poleg drugih hranilnih snovi). In to je vse, kar naše telo potrebuje!
Zato priporočamo, da si granolo pripravite kar sami. Prednost domače priprave je prav v tem, da natančno vemo, kaj vse (in v kakšnih količinah) granola vsebuje. In ker je priprava res hitra ter povsem preprosta, nimate nobenega razloga, da si ne bi zavihali rokavov ter se spravili na delo.
Recept za hrustljavo domačo granolo, po kateri si boste obliznili vse prste:
Sestavine:
* 2 skodelici ovsenih kosmičev (lahko poskusite tudi s pirinimi)
* ½ skodelice sesekljanih oreščkov (mandlji, orehi, indijski oreščki, brazilski oreščki, …)
* ¼ sončničnih ali bučnih semen
* ½ skodelice nasekljanega suhega sadja brez dodanega sladkorja
* 2 žlici kokosovega olja
* ½ žličke vanilijevega ali mandljevega ekstrakta
* ščepec himalajske soli po želji
* 2-3 žlice medu ali agavinega sirupa
Priprava: Segrejte pečico na 150 stopinj C. V posodi z rokami dobro premešajte vse sestavine. Mešanico v tankem sloju razporedite na s peki papirjem obložen pekač. Pecite 10 minut, večkrat premešajte, da se mešanica zlato zapeče. Granolo ohladite in zdrobite na koščke. Nasvet: Granolo hranite v neprodušni posodi, pojejte jo najkasneje v 2 tednih.
BONUS NASVET: Tako pripravljena granola je res grešno dobra poslastica, a jejte jo v zmernih količinah. Zmešate jo lahko z nemastnim mlekom, jogurtom ali kakšnim rastlinskim napitkom. Lahko dodate tudi sveže sadje in si tako pripravite še bolj zdravo različico! Bodite kreativni!
PRISPEVEK PRIPRAVILA: Monika M.
Komentarji (0)