Goveji trakci s slivami in šampinjoni
SESTAVINE(4 osebe):
* 500g govejega mesa (hrbtni del pride zelo mehak)
* 2cm svežega ingverja
* 2 JŽ olja
* rdeča in zelena paprika
* 100g šampinjonov
* 6 sliv (jaz sem uporabila suhe slive)
* 250ml slivovega soka (obnese se tudi višnjev)
* 2 JŽ limoninega soka
* 2 JŽ sojine omake
* 1JŽ moke tapioka (ali jedilni škrob)
* 1/4 ČŽ cimeta
* 1/4 ČŽ mlete gorčice (uporabila sem rumena gorčična semena),
* 1JŽ nastrgane lupinice pomaranče.
OPIS POSTOPKA: Meso narežemo na trakce in ga pustimo v marinadi iz oljčnega olja, kajenskega popra, čilija v prahu in gorčičnih semen. Ingver olupimo in nastrgamo. V večji ponvi (voku) segrejemo žlico olja in v njej med mešanjem pečemo meso skupaj z ingverjem (v ponvi okoli 6min, v voku 3min). Goveje trakce vamemo iz ponve in jih damo v posodo, da ostanejo topli. Papriko umijemo, očistimo, osušimo in narežemo na kocke, prav tako umijemo in osušimo šampinjone in jih narežemo na rezine. Slive narežemo na trakove. V ponvi segrejemo preostalo olje in v njej popražimo zelenjavo cca. 5min. Medtem v posebni posodi zmešamo slivov sok, žlico moke tapioka, sok limone, sojino omako in mešanico vlijemo v vok. Začinimo s cimetom, mleto gorčico in pomarančno lupinico ter zavremo. Omako kuhamo počasi, do zgostitve. Dodamo goveje meso in počasi kuhamo še cca.10min - jaz imam doma indukcijsko ploščo in sem jo imela zadnjih 10min prižgano na enki, toliko da sem skuhala še prilogo. Izbrala sem polnozrnati riž, lahko pa sledite trenutnemu navdihu in kot prilogo dodate riževe rezance, kvinojo, testenine, krompir ipd.
Pa dober tek
ČAS PRIPRAVE: 45 min
RECEPT PRIPRAVILA: Tjaša Grozde
Komentarji (0)