Falafli z jogurtom v solati
SESTAVINE za približno 20 kroglic:
* 200 g posušene čičerke
* 2 stroka česna
* po 3 vejice svežega peteršilja, koriandra in mete
* 2 pora
* 1 žlička pecilnega praška (ali sode bikarbone)
* po 1 žlička orientalske kumine in koriandra
* sol
* 1 žlička harise
* 4 žlic limoninega soka
* 2–3 žlice sezamovih semen
* olje za cvrtje
OPIS POSTOPKA: Čičerko oplaknite in jo čez noč namočite v hladni vodi. Naslednji dan jo stresite na cedilo in jo temeljito odcedite. Česen olupite. Zelišča oplaknite in osušite ter z vejic potrgajte lističe. Čičerko, česen in zelišča zmeljite s paličnim mešalnikom ali v električnem mešalniku. Masa ne sme biti povsem gladka, temveč grobo zrnata in homogena. Por očistite, oplaknite in zrežite na kolute. Čičerikini kaši dodajte por, pecilni prašek, orientalsko kumino, koriander, ½ žličke soli, hariso in limonin sok ter dobro premešajte. Iz mase z vlažnimi dlanmi oblikujte približno 20 kroglic in jih povaljajte v sezamu. Olje v cvrtniku ali loncu segrejte na približno 160 stopinj. Kroglice po porcijah položite v vroče olje in jih cvrite približno 4 minute, da dobijo zlato rjavo barvo. Odcedite jih na papirnati brisači.
ČAS PRIPRAVE: 15 min priprave + 15 min pečenja
RECEPT PRIPRAVILA: Maja Kocjan
Komentarji (0)