Murve so poslastica in sredstvo za odpravljanje številnih zdravstvenih tegob
Murve so nezahtevna, odporna in močno razvejana listopadna drevesa, ki lahko zrastejo v višino od 13 do 18 m visoko. Plodovi murve zelo sočni ter osvežilni. Pred stoletji so murvo v naše kraje prinesli iz Jugovzhodne Azije, kjer jih uporabljajo predvsem za gojenje sviloprejk, ki se hranijo z listjem murve. V naših krajih jo še danes na žalost slabo poznamo. Najbolje uspeva v primorskih krajih. Po barvi plodov ločimo črno murvo (Morus nigra), ki ima temno vijolične plodove in belo murvo (Morus alba), ki ima plodove bledo bele barve, drugače pa obstaja več sto vrst murve po svetu. Plodovi črne murve na videz spominjajo na robide, so zelo aromatični in imajo ogromno
zdravilnih lastnosti. Tradicionalna medicina jo uporablja pri težavah s sečili, pri zastajanju vode v telesu, pri vnetju ustne sluznice, za zdravljenje epilepsije, depresije, vrtoglavice, nespečnosti ter ugrizov kač ter žuželk. Njeni zreli plodovi so zelo blagodejni pri težavah z odvajanjem, medtem ko so še nezreli zelo učinkoviti pri zaustavitvi driske. Bela murva ima bele, zelo okusne plodove podobne malinam. Cenjena je kot okrasno drevo. V kozmetiki ima velik pomen, saj je pomembna sestavina v izdelkih proti staranju kože in za tretmane kože okoli oči. Prisotna je tudi v izdelkih za beljenje kože ter čiščenje madežev in peg, saj vsebuje zaviralce sinteze melanina.
Še nekaj zdravilnih učinkov murv Murva je odlična pri lajšanju težav z artritisom ter pri boleznih oči, sprošča živčni sistem in celo pomaga pri raku grla. Strokovnjaki so mnenja, da murva preprečuje splošno staranje organizma ter uspešno čisti kri, ledvica in jetra. Uporaba murv v kulinariki Sveži, zreli plodovi murve so zelo okusni v sadnih solatah in sadnih pitah, lahko jih uporabite tudi za pripravo desertov, kolačev, sladoledov, marmelade, želeja, preliva, soka ali sirupa. Idealne so kot dodatek v ovseni kaši in kosmičih ali kot nadev za palačinke. Sveže plodove lahko tudi posušite ter jih jeste samostojno kot prigrizek, jih dodate v smoothije ali iz njih skuhate žganje. Recepte z uporabo murv najdete TUKAJ. Prispevek pripravila: Malinca Nastja
Komentarji (0)