Domači skutni jagodni cmoki
* 500 g pasirane skute
* 2 jajci
* 50 gramov stopljenega masla
* cca 150 g pirine bele moke
* ščepec soli
* 12 srednje velikih jagod
POSTOPEK PRIPRAVE: Maslo stopimo in ga pustimo, da se ohladi. Zmešamo skuto, sol in jajca, dodamo ohlajeno maslo in nato še vmešamo moko. Vse skupaj fino premešamo in ko iz mase nastane testo, ga še malo pregnetemo, zato je potrebno imeti zraven moko, saj se precej prijema na roke. Jagode operemo in jim odstranimo peclje. Nato se začne oblikovanje cmokov, pri katerem je važno, da jagodo "oblečemo" v testo.
Jaz sem danes izdelal 12 cmokov, ampak so bili nekateri zaradi velikih jagod res veliki. Cmoke nato kuhamo v rahlo slani vreli vodi 10 do 15 minut oziroma toliko časa, dokler vsi ne priplavajo na površje. Ko so cmoki kuhani, jih s penovko poberemo iz vode, v večji ponvi pa stopimo maslo in na njemu prepražimo krušne drobtine. Na drobtine položimo cmoke in jih med praženjem obračamo, da se na vseh straneh rahlo zapečejo. Na koncu jih potresemo z rjavim sladkorjem in mletim cimetom.
RECEPT PRIPRAVIL: Easy recepti
Komentarji (0)