Domači jogurt

* mleko
OPIS POSTOPKA:
1. Mleko pasteriziramo, torej ga moramo skuhati, a ne zavreti (okoli 75 stopinj). Jaz ga pasteriziram v pečici in pustim, da se čez noč v njej ohladi. Drugi dan ga damO za nekaj ur v hladilnik, da se nabere čim več smetane. Ko smetano poberemO (mmmm, kako je dobra za palačinke ali zavitek), začnemo postopek izdelovanja jogurta. Če nimamo možnosti dobiti domače mleko, priporočam mleko iz mlekomatov, ki je kontrolirano.
2. Kolikor mleka potrebujemo za jogurt (približno 3 litre), ga prelijemo v posodo in ponovno segrejemo.
3. Prekuhano mleko ohladimo toliko, da vanj lahko pomočimo prst (približno 40-43 stopinj) ali pa uporabim ustrezen termometer.
4. V en liter vmešamo en lonček kupljenega navadnega jogurta (jaz vedno pustim dva do tri domače jogurte, nekateri priporočajo grškega), ki naj bo čim bolj svež (zadnji dan trajanja naj bo čim dlje). Nežno premešamo.
5. Dobljeno maso nalijem v steklene kozarčke za jogurt (lahko so tudi v navadne kozarčke za vlaganje).
6. Postavimo v pečico, ki jo segrejemo na 50 stopinj, nato pa jo izklopimo in pustim kozarece v njej čez noč, da mleko fermentira. Zjutraj je jogurt narejen.
Jogurte hranimo v hladilniku tudi do 10 dni. Se ne pokvarijo in so zelo dobri.
Obilo uspehov in DOBER TEK. Ko poizkusiš enkrat domači jogurt, ti niti na misel ne pride, da bi ga še kdaj kupil.
ČAS PRIPRAVE: 15 minut
RECEPT PRIPRAVILA: Tatjana Bajc
Komentarji (0)