Domač sirup iz smrekovih vršiščkov
Čeprav je priprava sirupa zelo enostavna, velja pred njegovo izdelavo upoštevati nekaj koristnih napotkov:
Smrekove vršičke vedno nabiramo v gozdu, ki je čim bolj oddaljen od cest, železniške proge in drugih virov onesnaževanja. Ponje gremo v neokrnjeno naravo, kjer se skrivajo številni naravni zakladi, ki se jih ljudje še vedno premalo zavedamo.Pomembno je tudi, da vršičkov ne nabiramo po dežju, saj imajo takrat nižjo vsebnost zdravilnih snovi. Zato počakajte, da bo nekaj dni sončno in šele potem se odpravite v gozd. Smrekovi vršički se – tako kot regrat, čemaž, bezeg in druge zdravilne rastline – nabirajo vedno dopoldne, saj imajo takrat najvišjo koncentracijo snovi, ki so koristne za človekovo zdravje in zaradi katerih jih pravzaprav nabiramo ter uporabljamo. Velja tudi pravilo, da so najboljši tisti vršički, ki so majhni, zato ne nabirajte starih in velikih. Da bi nabrali mlade smrekove vršičke, se morate čim prej odpraviti v gozd, saj so na nizkih legah proti koncu maja ponekod že kar veliki, vseeno pa se jih še veliko najde v kakšni senci.
V gozd se odpravite s košaro in vanjo naberite kar nekaj vršičkov, saj se ti v posodi poležejo in jih ni več toliko, kot se vam zdi, ko so še v košari. Doma operite steklene kozarce, ki so vam ostali od vložene zelenjave. Na dno dajte debelo plast smrekovih vršičkov (da se ne bi sladkor stopil in prijel dna, kjer se rad strdi), nanjo posujte plast sladkorja in tako nadaljujte, dokler ne pridete do vrha steklenice. Vedno zaključite s plastjo sladkorja. Uporabite lahko beli, rjavi sladkor, kokosov sladkor ali sukrin. Sicer pa lahko sladkor nadomestite tudi z medom. Nič ne tlačite. Tesno zaprite in postavite nekam na sonce – predlagam kar okensko polico, ki je na sončni strani. Kozarce s sladkorjem in smrekovimi vršički pustite stati vsaj 40 dni. Medtem se bo sladkor stopil, vršički bodo spustili zdravilne sestavine in dobili boste domač sirup iz smrekovih vršičkov, ki je zdrav in povrh vsega še dobrega okusa, zato ga bodo z veseljem zaužili tudi najmlajši.
Kmalu lahko že uživate v sirupu in se z njim postavite ob rob tudi najhujšemu prehladu.
PRISPEVEK PRIPRAVILA: Sanja B.
Komentarji (0)