Bučni njoki s pestom iz vijolične bazilike
* 300 gramov bučnega pireja
* cca 300 gramov pirine bele moke
* muškatni orešček (cca četrtinka žličke)
* sol in poper
Pesto iz vijolične bazilike:
* 20-30 listkov vijolične bazilike
* 30 gramov pinjol
* 1 strok česna
* 4-5 žlic olivnega olja
* sol in poper
OPIS POSTOPKA: Bučne njoke izdelamo tako, da vse sestavine zmešamo med seboj. Pri moki najprej uporabite 200 gramov in jo postopoma dodajajte, dokler testo ni več preveč lepljivo. Nastalo testo zvaljamo v daljši svaljek, ki ga razrežemo na enake koščke. Iz koščkov oblikujemo manjše svaljke, ki jih z vilicami pritisnemo, da dobijo brazde. Ker njokov ne delam pogosto, si še nisem nabavil deščice za njoke, zato si za obliko pomagam kar z vilicami.
Njoke zložimo na papir za peko in jih ohladimo v hladilniku, dokler ne pripravimo pesta.
Pesto pripravimo, tako da vse sestavine stremo v terilniku (možnarju) in premešamo. Tudi tukaj se nisem preveč namatral, saj sestavin nisem strl čisto na drobno, ker sem želel, da ostane struktura pesta malo bolj groba in ne kot polivka.
V večjem loncu zavremo rahlo osoljeno vodo in vanjo stresemo njoke in jih na srednjem ognju kuhamo cca 4-5 minut, dokler ne priplavajo na površje. Ko njoki priplavajo na površje so namreč že kuhani. Njoke odcedimo in serviramo na krožnik, čez nje pa potresemo nekaj žličk pesta iz vijolične bazilike.
RECEPT PRIPRAVIL: Easy-recepti
Branka Mahnič
Pozdrav, tile njoki so dober recept.Jaz jih pa delam tudi tako, da na oliv.olju prepražim žajbelj in na hitro rezino pršuta na osebo.
Saj je vseeno kakšen recept je le, da sami naredimo njoke-to šteje!
Lep pozdrav iz Dekanov, Branka