To je testna trgovina. Naročila, poslana preko te trgovine ne bodo upoštevana in izpolnjena.

30 % popust na vse

Sekcija: gumb
0dni
0ur
0minut
0sekund

 

Prijavi se
Kaj pridobiš?
  • Darilo E-izobraževanje: "Osnove zdrave prehrane"
  • Hiter in enostaven pregled naročil
  • Vsi tvoji recepti na enem mestu
  • Dostop do vseh brezplačnih e-knjig
  • Možnost nakupa brezplačne dostave za eno leto
  • Najboljši popusti in druge ugodnosti
  • Brezplačno testiranje novih izdelkov
  • Brezplačno svetovanje

Posebne ugodnosti za tvoj nakup

To je tvoja priložnost za super bonuse in popuste. Čutiš, da je danes tvoj srečen dan? Zavrti kolo in preizkusi srečo.

  • Kolo lahko zavrtiš samo enkrat
  • Ne pozabi si shraniti svoje kode
  • Koda je veljavna samo 24 ur
  • Koda ne velja na naročnine in vrednostne bone

Prosimo vnesite veljaven e-poštni naslov

To polje je obvezno.

Brusnice so super sadje in naravno zdravilo za sečila

Brusnice so različne vrste zimzelenih grmičastih rastlin rodu Oxycoccos z rdečimi jagodami, ki uspevajo na kislih tleh severne poloble, kjer je hladnejše podnebje. Največji proizvajalci brusnic so tako v predelih Severne Amerike ter Kanade, Severne Evrope ter Azije. Pri nas jih lahko najdemo na jasah visokogorja na višini okoli 2500 m.n.v.cranberries

Ker imajo brusnice izjemno prehrambno vrednost ter veliko vsebnost antioksidantov, so zelo priljubljene v živilsko predelovalni, kot tudi farmacevtski industriji.

Brusnice in njihove zdravilne učinkovine

Brusnice so prava zakladnica mineralov, dietnih vlaken ter vitaminov. V največji meri je v njih prisoten vitamin C, zaradi katerega imajo brusnice kiselkasto-trpek okus, od ostalih vitaminov pa vsebujejo še vitamine A, B1, B2, B3 ter K. Najbolj pomembni minerali v brusnicah so kalcij, magnezij, kalij, natrij ter fosfor, ne manjkajo pa niti sladkorji (glukozidi) in antioksidant lutein, ki pomembno vpliva na človeški vid, saj preprečuje nastanek sive mrene in nastanek sprememb v rumeni pegi.

Našteti elementi so poglavitni dejavniki pri preprečitvi mnogih bolezenskih stanj in še bolj imagespomembno, preventivno varujejo telo pred njimi:

- krepijo naravni imunski sistem,
- varujejo prebavni sistem pred napadi glivic in bakterij, preprečujejo nastanek želodčnih čirov ter vplivajo na boljšo prebavo,
- zdravijo in preprečujejo vnetja sečil (mehurja ter ledvic) predvsem z bakterijo E.Coli ter preprečujejo nastanek ledvičnih kamnov,
- znižujejo povišano telesno temperaturo,
- pospešujejo krvni obtok, preprečujejo bolezni ožilja in srca, znižujejo nivo holesterola ter znižujejo krvni tlak,
- v veliko pomoč so pri obnovi celic ter zmanjšujejo možnost razvoja nekaterih rakavih obolenj, kot so rak debelega črevesja, prostate ter rak dojke,
- učinkovito preprečujejo karies ter težave z dlesnimi,
- ugodno vplivajo na splošno počutje,
- so alternativa antibiotikom,
- pomagajo pri izgubi apetita ter slabokrvnosti,
- preprečujejo poapnitev žil, zdravijo aterosklerozo in obenem zmanjšujejo možnost srčnega napada,
- lahko jih uživajo tudi nosečnice in dojilje.

Brusnice so zaradi svojih zdravilnih učinkovin poznane kot čudežno zdravilno sadje in tudi kot izvir mladosti. Mnoge študije so dokazale njihov blagodejen učinek na pomlajevanje telesa, za kar so najbolj zaslužni antioksidanti. Lastnost antioksidantov je preprečevanje poškodb tkiva, ki jih povzročajo prosti radikali. Brusnice so se odlično izkazale tudi pri ljudeh, ki jih pesti izguba spomina in pri starejših ljudeh, ki imajo zaradi vnetij živčnega tkiva omejene kognitivne sposobnosti. V toku so raziskave s pozitivnimi dokazi, da imajo brusnice zelo dober vpliv na upočasnitev Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni in tudi kot preventiva pred naštetimi boleznimi.

Brusnice in njihova uporaba v kulinarikicranberry

Brusnice slovijo v kulinariki kot odlično ter vsestransko živilo, saj iz njih lahko pripravite okusen sok, zdravilni čaj, marmelado, brusnično omako, itd. Posušene plodove brusnice uporabite kot dodatek jedem in napitkom: žitom, v jogurte, sadne napitke, sokove, v smoothije, razna peciva ali pa jih uživate kot samostojno jed. V Kanadi ter Ameriki jih uporabljajo tudi za proizvodnjo vina. Samo približno 5% pridelanih brusnic se prodaja v obliki svežih jagodic, ki so zelo kislega in grenkega okusa, zato jim mnogi dodajajo sladila.

Recepte z uporabo brusnic najdeš TUKAJ

Članek pripravila: Malinca Nastja

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.
Top hiti