Brusnice so super sadje in naravno zdravilo za sečila
Ker imajo brusnice izjemno prehrambno vrednost ter veliko vsebnost antioksidantov, so zelo priljubljene v živilsko predelovalni, kot tudi farmacevtski industriji.
Brusnice in njihove zdravilne učinkovine
Brusnice so prava zakladnica mineralov, dietnih vlaken ter vitaminov. V največji meri je v njih prisoten vitamin C, zaradi katerega imajo brusnice kiselkasto-trpek okus, od ostalih vitaminov pa vsebujejo še vitamine A, B1, B2, B3 ter K. Najbolj pomembni minerali v brusnicah so kalcij, magnezij, kalij, natrij ter fosfor, ne manjkajo pa niti sladkorji (glukozidi) in antioksidant lutein, ki pomembno vpliva na človeški vid, saj preprečuje nastanek sive mrene in nastanek sprememb v rumeni pegi.
Našteti elementi so poglavitni dejavniki pri preprečitvi mnogih bolezenskih stanj in še bolj pomembno, preventivno varujejo telo pred njimi:
- krepijo naravni imunski sistem,
- varujejo prebavni sistem pred napadi glivic in bakterij, preprečujejo nastanek želodčnih čirov ter vplivajo na boljšo prebavo,
- zdravijo in preprečujejo vnetja sečil (mehurja ter ledvic) predvsem z bakterijo E.Coli ter preprečujejo nastanek ledvičnih kamnov,
- znižujejo povišano telesno temperaturo,
- pospešujejo krvni obtok, preprečujejo bolezni ožilja in srca, znižujejo nivo holesterola ter znižujejo krvni tlak,
- v veliko pomoč so pri obnovi celic ter zmanjšujejo možnost razvoja nekaterih rakavih obolenj, kot so rak debelega črevesja, prostate ter rak dojke,
- učinkovito preprečujejo karies ter težave z dlesnimi,
- ugodno vplivajo na splošno počutje,
- so alternativa antibiotikom,
- pomagajo pri izgubi apetita ter slabokrvnosti,
- preprečujejo poapnitev žil, zdravijo aterosklerozo in obenem zmanjšujejo možnost srčnega napada,
- lahko jih uživajo tudi nosečnice in dojilje.
Brusnice so zaradi svojih zdravilnih učinkovin poznane kot čudežno zdravilno sadje in tudi kot izvir mladosti. Mnoge študije so dokazale njihov blagodejen učinek na pomlajevanje telesa, za kar so najbolj zaslužni antioksidanti. Lastnost antioksidantov je preprečevanje poškodb tkiva, ki jih povzročajo prosti radikali. Brusnice so se odlično izkazale tudi pri ljudeh, ki jih pesti izguba spomina in pri starejših ljudeh, ki imajo zaradi vnetij živčnega tkiva omejene kognitivne sposobnosti. V toku so raziskave s pozitivnimi dokazi, da imajo brusnice zelo dober vpliv na upočasnitev Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni in tudi kot preventiva pred naštetimi boleznimi.
Brusnice in njihova uporaba v kulinariki
Brusnice slovijo v kulinariki kot odlično ter vsestransko živilo, saj iz njih lahko pripravite okusen sok, zdravilni čaj, marmelado, brusnično omako, itd. Posušene plodove brusnice uporabite kot dodatek jedem in napitkom: žitom, v jogurte, sadne napitke, sokove, v smoothije, razna peciva ali pa jih uživate kot samostojno jed. V Kanadi ter Ameriki jih uporabljajo tudi za proizvodnjo vina. Samo približno 5% pridelanih brusnic se prodaja v obliki svežih jagodic, ki so zelo kislega in grenkega okusa, zato jim mnogi dodajajo sladila.
Recepte z uporabo brusnic najdeš TUKAJ.
Članek pripravila: Malinca Nastja
Komentarji (0)