VIDEO: Bolonjska omaka
S Filipom sva v najini prvi kuharski oddaji Vesela žlica (video najdeš spodaj) pripravljala najbolj tipično omako za testenine iz mletega mesa. Uporabite jo lahko za veliko jedi (testenine, rižote, lazanje, musake).
SESTAVINE (za 2-3 osebe):
* 1 srednje velika čebula
* 2 stroka česna
* 400 g mlete puste govedine
* 50 ml belega suhega vina
* 3 žlice olivnega olja
* 400 ml pelatov, paradižnika v koščkih ali svežega paradižnika
* žlička himalajske soli
* ščepec rožmarina
* ščepec popra
* ščepec mlete rdeče paprike
* ščepec origana
* ščepec bazilike
Testenine – cca 100 g na osebo. Jaz sem uporabila pirine polnozrnate rezance za Filipa in špagete brez ogljikovih hidratov zame.
OPIS POSTOPKA:
V veliki ponvi prepražimo na drobno nasekljano čebulo na olivnem olju. Ko čebula postane zlate barve dodamo še sesekljan česen in meso. Meso pražimo tako dolgo, da spremeni barvo nato ga zalijemo z vinom. Ko vino izhlapi (cca 3 min) prelijemo s pelati ali paradižniki v koščkih. Solimo po potrebi in dodamo začimbe.
Kuhamo še približno 20 minut. Če želimo da paradižnik dobi bolj sladkasto aromo in če imamo čas priporočam, da jo kuhate 60 minut na nizki temperaturi. Po potrebi zalijemo z vodo.
Postrežemo z najljubšimi testeninami in potresemo z naribanim parmezanom.
Medtem, ko se omaka kuha skuhamo še testenine po navodilih.
Nasveti:
- Omako lahko v steklenem zaprtem kozarcu v hladilniku hranimo nekaj dni. Omako lahko tudi zamrznemo in jo potem en dan pred uporabo damo v hladilnik, da se odtali in potem samo pogrejemo.
- K omaki lahko dodamo tudi poljubno zelenjavo - še posebej se ji poda korenček in gomoljna zelena.
- Po želji lahko dodamo v omako tudi žličko sladkorja, da nevtralizira paradižnikovo kislost.
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Nastja in Filip
Komentarji (0)