Beljakovine - da ali ne?
Danes se bom na široko razpisal o beljakovinah, ker se ljudje še dan danes ne zavedajo, kako so pomembne, pri čemur vse pomagajo in še več - obstaja prepričanje, da škodujejo ledvicam in NE pomagajo pri osteoporozi.
Seveda obstaja razlog za moje pisanje, ker z nekaterimi od zgornjih trditev ne strinjam.
Veliko je bilo že povedanega kaj dejansko so beljakovine, tako, da bom danes bolj govoril o standardu kvalitete beljakovin v prehrani, ki upošteva količino omejujočih aminokislin v hrani. Ta standard se imenuje (PDCAAS) - Ocena aminokislin popravljena s prebavljivostjo beljakovin.
Živila, ki jih vidite v razpredelnici ocenjene s številko '1', vsebujejo popolno aminokislinsko sestavo in jih priporočam, medtem ko živila, ki se odmikajo številu '1', pomenijo večji odmik od popolne aminokislinske sestave za človeka.
Prvi del: Vegani in vegetarijanci
Živila z rastlinskega porekla v večini ne vsebuje popolne aminokislinske sestave in so splošno gledana revna z beljakovinami. Zato je popolno aminokislinsko sestavo možno pri tej vrsti 'prehranskega' režima doseči le s kombinacijami različnih živil.
Primer: Riž in pšenica ne vsebujeta dovolj aminokisline 'lizina', imata pa precej triptofana. Medtem ko fižol vsebuje ravno obratno. Torej s kombinacijo obojega, zadovoljimo telesne potrebe po teh dveh živilih.
Drugi del: Ali res beljakovine škodujejo ledvicam?
Študije so pokazale so res pokazale negativen vpliv vnosa beljakovin pri bolnikih z RESNIM obolenjem ledvic, ki niso posledica prevelika vnosa beljakovin. Iz tega pa ne gre sklepati, da beljakovine škodujejo tudi zdravim osebam z zdravimi ledvicami. Še več, novejše študije so testirali vnos beljakovin od 3.5 g vse do 4.4 g na kg telesne teže brez kakršnih koli posledic (razen poročanj o izrednem občutku sitosti). Pri zdravju ledvic povišan krvni sladkor povzroča precej večje težave, saj se v krvi 'spaja' z beljakovinami.
Tretji del: Osteoporoza in povečan obseg beljakovin.
Framinghamska študija osteoporoze je v štiriletnem obdobju preučila 615 starostnikov, s povprečno starostjo 75 let. Uživali so nekje od 14 g pa do 175 g beljakovin dnevno.
Ugotovitve? Tisti, ki so uživali več beljakovin, so izmerili manjši upad kostne mase tako v stegnenici kot v hrbtenici. Ugotovljeno je bilo, da višji živalski vnos ne kaže nikakršnih negativnih učinkov na skelet in da je kalcij izkoriščen mnogo bolje v prehrani z več beljakovinami, četudi se ga nekoliko izgubi z beljakovinami:)
Avtor: Nejc Pongrac
Spremljaš ga lahko na Instagramu Nejc Pongrac in Facebooku Nejc Pongrac - MRGA - osebno trenerstvo in prehransko svetovanje
Za vse, ki si želite novega znanja o prehrani, športu, treniranju, potrebujete malo motivacije, sem pripravila posebno mailing listo. Prijavite se lahko spodaj. Malinca Nastja*
Komentarji (0)