Bela smrt – 1. del: izognite se belemu sladkorju!
Sladkor se nahaja skoraj povsod in ne samo v živilih, za katere mi vemo, da so sladka (sadje, slaščice, piškoti, čokolade, itd.). Tako sladkor lahko najdemo v svežih živilih kot je zelenjava, mleko (laktoza), oreščki. Poleg tega nahaja se tudi v predelanih živilih kot so sadni jogurti, kruh, instant kava, živila v pločevinki (koruza, fižol), kečap. Precej veliko sladkorja se nahaja v gaziranih pijačah, sadnih sokovih in kompotih …
Sladkor hrani poboljša okus, ker pa ga v telo ne smemo vnesti v prevelikih količinah, je prav, da se odločimo za ZDRAVA SLADILA.
Najbolj razširjena uporaba sladkorja je beli sladkor. Beli sladkor je precej predelana oblika naravnega sladkorja, ki se ga navadno pridobiva iz rastlin oz. bolj natančno iz sladkorne repe ali trske. Belemu sladkorju drugače rečemo tudi »bela smrt«, saj je za telo škodljiv iz številnih razlogov:
* je visoko kemično predelan oz. prečiščen (rafinirana)
* nima več prisotnih mineralov (krom, magnezij, kobalt, baker, cink) ki jih potrebuje za svojo presnovo v telesu, zato te minerale telo črpa iz lastnih zalog
* zelo hitro se pretvori v glukozo v krvi, zato koncentracija postane previsoka in je telo ne more v celoti uporabiti – presežek se nato spremeni in naloži v telesu kot maščoba
* previsoke količine sladkorja povzročajo utrujenost in še večjo željo po vnosu (˝odvisnost od sladkorja˝)
* preveč sladkorja v krvi manjša odpornost telesa proti stresu, spodbuja pa tudi nastajanje testosterona, kar poruši ravnovesje spolnih hormonov
* beli sladkor slabi imunski sistem, kar se posledično kaže v večji dovzetnosti za različne bolezni
* ne vsebuje nobenih hranil, nas ne nasiti, poln je nepotrebnih kalorij in je eden od glavnih vzrokov nastanka odvečnih kilogramov
Iz navedenega je povsem jasno zakaj in koliko je beli rafinirani sladkor škodljiv za telo ter zakaj ga naše telo ne potrebuje. Zato je potrebno spremeniti našo navade uporabe belega sladkorja in poskrbeti za svoje zdravje tako, da beli sladkor odstranimo iz prehrane ali pa ga zamenjavo z zdravo alternativo.
Zdrava alternativa za beli sladkor so naravna sladila. Ta se proizvajajo z bolj enostavnimi postopki, kar pomeni da so zelo malo obdelana oz. prečiščena.
V primerjavi z belim sladkorjem:
✓ so bolj bogata s hranljivimi snovmi predvsem minerali in vitamini
✓ so slajša in jih zato uporabljamo v manjših količinah
✓ imajo manjšo energijsko vrednost, zato ne prispevajo k nabiranju odvečnih kilogramov
✓ imajo nizek glikemični indeks - v telesu se počasi razgradijo v glukozo, zaradi tega glukoza počasi prehaja v kri
✓ imajo manj kalorij, nekateri pa nič kalorij
✓ ne povzročajo učinka odvisnosti
Naravna sladila so narejena iz rastlin in predstavljajo sladke sestavine le-teh. Poznamo različne vrste naravnih sladil, ki so lahko v različnih oblikah (prah, sirup …). Uporabljajo se kot zdravi nadomestek belemu sladkorju ter povsod, kjer bi uporabili beli sladkor. Kljub temu da so naravna, bolj zdrava, da vsebujejo hranilne snovi kot so vitamini in minerali, še vedno sodijo med sladila in je pri njihovi uporabi potrebna zmernost. Sladkorje lahko nadomestimo tudi z živili, ki imajo sladek okus: rožičev prah, datlji.
Priporočamo branje članka: KATERO NARAVNO SLADILO IZBRATI?
V Malincini shrambi najdete različna naravna sladila: stevia listi v prahu, yacon, kokosov sladkor, lucuma, ksilitol ali brezovo sladilo, javorjev sirup, rižev sirup, agavin sirup.
AVTOR PRISPEVKA: Malinca Tea
Komentarji (0)