Aronija – antioksidant, ki mu ni para
Ste že slišali za aronijo? Dandanes jo lahko dobite že v raznih oblikah: v čaju, sirupu, soku, pa tudi v prahu ali celo v kapsulah kot prehranski dodatek. Aronija je zaslovela po svojih številnih močnih antioksidantih. Razlog, zakaj ni toliko uporabljena v prehrani, pa je njen trpek okus. Zato aronijo zelo redko uživamo v prvotni obliki sadežev, temveč večkrat predelano.
Izvor
Aronijo so poznali že Indijanci, saj prihaja iz Severne Amerike. Njena rastlinska družina je družina rožnic: Rosacea. Pri nas najbolj poznamo črno aronijo, obstajata še škrlatna in rdeča aronija, ki pa nista veliko uporabljeni v naši prehrani. Aronija spada med jagodičevje, ki zraste do višine okoli 2 m. V Evropi je razširjena predvsem na področju bivše Sovjetske zveze, kjer uspeva kljub močnemu mrazu. Pri nas se je začelo njeno gojenje predvsem v zadnjem času, ko so bile narejene številne raziskave o zdravilnosti njenih plodov. Aronija pri nas dobro uspeva, tako je danes v Sloveniji moč najti kar nekaj nasadov aronije.
Gojenje aronije
Aronija je grm, visok približno 2 m, ki ni zahteven za vzgojo, saj uspeva skoraj povsod. Dobro prenaša tako mraz kot vročino. Zaradi dobre odpornosti na mraz (zdrži tudi temperature do -47°C), so aronijo gojili tudi v Rusiji, na Švedskem in Finskem. Od tod tudi njeno drugo ime: sibirska borovnica.
Aronija doseže svojo največjo rodnost po osmih letih, prvič pa obrodi po 3-4 letih. Sveže odtrgani plodovi aronije niso najbolj okusni, saj imajo nekoliko trpek okus. S postopki, kot so kuhanje, sušenje in zmrzovanje, se ta trpkost nekoliko omili.
Zdravilna sestava aronije
Zakaj je aronija tako opevana? Aronija spada med jagodičevje z največjim številom antioksidantov. V plodu aronije se skriva mnogo vitaminov in mineralov. Med vitamini najdemo vitamin A, kompleks vitaminov B, C, E, pa tudi vitamin P (znan pod imenom flavonoidi). Prav tako je v aroniji veliko število mineralov (mangan, železo, kalcij, kalij, jod, bor, fosfor, molibden). Ne samo to, da se aronija baha s številnimi vitamini in minerali, vsebuje tudi številne naravne antibiotike (fitoncine). Ti pomagajo telesu, da se lažje brani proti okužbam z bakterijami in virusi.
Zdravilni pozitivni učinki aronije:
- Aronija z naravnimi antibiotiki in vitaminom P (flavonoidi) veča odpornost telesa in ga preventivno zaščiti pred nezaželenimi bakterijami in virusi.
- Aronijin čaj pomaga pri čiščenju in razstrupljanju telesa.
- Deluje poživljajoče in pomaga pri osredotočenosti na delo (pripomore tudi k boljšemu spominu).
- Aronija odlično uravnava prebavo, zmanjšuje želodčne krče in odpravlja težave s črevesjem. Pomaga tudi pri ranah na želodcu in želodčnih nevrozah.
- Močno zmanjšuje možnosti nastanka alzheimerjeve bolezni in demence.
- Aronija blagodejno deluje na migrene in glavobole, saj izboljšuje cirkulacijo telesa.
- Viša raven železa v krvi, ki se veže na hemoglobin, zato je uživanje aronije priporočljivo za vse tiste, ki so slabokrvni.
- Velikokrat se sok aronije priporoča tudi nosečnicam, saj vsebuje veliko folne kisline in železa.
- Ker aronija skrbi, da v telesu ni prostih radikalov oz. jih je čim manj, na tak način tudi preprečuje nastanek nenormalnih rakavih celic.
- Prav tako je aronija priporočljiva za hitrejše okrevanje po operacijah, saj pripomore k hitrejšemu celjenju ran.
- Ker je aronija odlična za razstrupljanje, se velikokrat priporoča po tretmaju težkih zdravil. Omogoča boljšo prečiščenost jeter (jetra očisti maščob, pomaga pri izločanju žolča, žolčnega peska in kamnov).
- Aronija s svojimi antioksidanti upočasnjuje proces staranja, saj preprečuje nastajanje prostih radikalov.
- S pomočjo aronije lahko znižamo krvni tlak, zmanjšamo vsebnost slabega holesterola, izboljšamo prekrvavljenost koronarnih žilic in vseh ostalih žil v telesu. S svojim delovanjem poskrbi za boljšo elastičnost žil in njeno pretočnost.
- Kadar vas pestijo urinarne infekcije ali se pojavi vnetje prostate, je aronija odlična rešitev, saj je 5-10x bolj učinkovita od brusnice.
- Aronija uspešno deluje na endokrine žleze (uravnava hormone, ki skrbijo za ustrezno koncentracijo sladkorja in hemoglobina v krvi). Zato je sok ali čaj aronije še posebej priporočljiv za diabetike in slabokrvne ljudi.
- V aroniji se nahaja tudi redki sadni sladkor: sorbitol, ki je znan po počasni razgradnji.
- Aronija prav tako deluje na vid. Zdravi degenerativne spremembe očesa in izboljšuje vid. Varuje oči pred močnimi UV-žarki.
- Minerali in vitamini, ki jih vsebuje aronija, delujejo blagodejno na kožo. Poveča se elastičnost in svežina kože, upočasnjeno je staranje le te, ker flavonoidi v aroniji preprečujejo nastanek prostih radikalov.
Uporaba aronije
Aronijo lahko posušeno uporabimo kot čaj ali dodatek v jedeh. Iz sveže lahko naredimo sok ali jo uporabimo v različnih sadnih sladicah. Velikokrat se aronija dodaja tudi v smutije, marmelade in sokove kot dodatek k drugemu sadju.
Sirup iz aronije
Sestavine:
- 2 kg aronije
- 1 kg sladkorja
- 1 l vode
- 1 limona
Receptura: Vodo in sladkor kuhamo, dokler se sladkor ne raztopi, dodamo sadeže aronije in kuhamo do zavretja in nato še 2 minute. Pretiskamo brozgo, da se iztisne čim več soka. Ohladimo in vse skupaj precedimo. Če je potrebno, precedimo večkrat.
Sirup aronije lahko uporabimo tudi kot dodatek k različnimi sladicam, od riževega narastka do pudinga.
Stranski učinki
Kakšna je pravzaprav priporočljiva vrednost uživanja? Soka aronije se ne bi smelo piti za žejo. Priporočljivo je jemanje dvakrat na dan po 0,3 dl soka. Pri tem pa naj ne bi prekoračili 1 dl dnevno. Vsaj na začetku se 100% aronijin sok naj ne bi užival na prazen želodec, pri tem pa naj ne bi presegli vrednost 0,3 dl soka. Ker je aronija eden izmed najmočnejših sadnih antioksidantov, naj bo uporaba premišljena. Kaj se lahko zgodi, če prekoračim priporočljivo dozo? Pojavi se lahko slabost, bruhanje ali spremembe prebave. Zato previdnost ni odveč, še posebej če začnete aronijo uživati na novo.
Aronija je prav zares sadež zdravja. Pripomore k izboljšanju številnih bolezni in služi kot preventiva pred. Zaradi specifičnega trpkega okusa jo največkrat predelamo, saj same sveže sadeže uživajo le redki. V kolikor vam predelava ni po volji, imate na voljo različne izdelke tudi v trgovinici. Najdete lahko vse od čaja aronije, pa do sveže iztisnjenega soka. Sedaj res nimate več izgovorov, zakaj ne bi poskusili tega prečudovitega sadja.
Napisala: Malinca
Komentarji (0)