Ajdovi žepki s skuto in proseno kašo
* 40 dag ajdove moke
* 6 dcl vode
* žlica pšenične moke
* 30 dag skute
* 1 jajce
* 2 žlici kisle smetane
* 2 žlici drobtin
* 4 žlice kuhane prosene kaše
* sol
OPIS POSTOPKA: Ajdovo moko poparimo in premešamo. ko se nekoliko ohladi, damo testo na desko in primešamo pšenično moko. dobro pregnetemo in pustimo stati pol ure.
Medtem pretlačimo skuto, dodamo kislo smetano, rumenjak, drobtine, kuhano kašo in malo soli. iz beljaka stepemo sneg in ga previdno vmešamo v nadev.
Testo razvaljamo na pol centimetra debelo in z modelčkom ali kozarcem izrežemo kroge. Na eno polovico damo nadev, prepognemo testo in ga z vilicami na robovih stisnemo.
Žepke damo v slano vrelo vodo in kuhamo približno 20 min.
Postrežemo kot prilogo k mesnim jedem ali kot sladico, ki jo posujemo z mešanico drobtin in cimeta.
ČAS PRIPRAVE: 1h
RECEPT PRIPRAVILA: Anja Nadvežnik
Komentarji (0)