Ajdove palačinke z zelenjavo
Zelo rada imam mehiške tortilje in podobne jedi, a sem vedno znova razočarana, ker nikjer ne najdem tortilji, ki ne bi vsebovale pšenične moke. Tako sem sestavila recept, za ajdove palačinke, ki jih lahko napolnite tako z zelenjavo, kot s sladkimi dobrotami. Priporočam uporabo manjše ponve, saj so ajdove palačinke nagnjene k trganju, v manjši ponvi pa jih boste lažje obračali brez trganja in luknjic.
SESTAVINE ZA PALAČINKE:
* 100 g ajdove moke
* 2 dcl vode (lahko uporabite tudi mleko, če ga uživate)
* 1 jajce
* ščepec soli
* ščepec pecilnega praška
* origano, bazilika po okusu
* žlička kokosove maščobe za peko
OPIS POSTOPKA: Vse sestavine dobro zmešate med seboj, da dobite gladko zmes brez grudic. Specite tanke palačinke na kapljici kokosove maščobe.
SESTAVINE ZA ZELENJAVNI NADEV:
* 10 cm pora
* pest češnjevih paradižnikov
* 1 bučka
* 5 večjih šampinjonov
* sveži listi špinače
* česen v prahu
* sol
* kajenski poper
* bel balzamični kis (po želji)
OPIS POSTOPKA: V večji ponvi segrejemo kokosovo maščobo in dodamo por. Po minutki na zmernem ognju zalijemo z pol dcl vode in dodamo še paradižnike, na kocke narezane bučke in rezine svežih šampinjonov. Začinimo s soljo, česnom v prahu in kajenskim poprom. Sama rada zalijem večino takšnih omakah z zelenjavo z brizgom balzamičnega kisa – v tem primeru glede na izbrano zelenjavo sem uporabila bel balzamični kis. Počakamo, da tekočina izpari in naša zelenjava je pripravljena. Pečene ajdove palačinke obložimo s svežimi listi špinače, ki jih nato nadevamo še z našim zelenjavnim nadevom. Dober tek :)
RECEPT SESTAVILA: Ksenija Zupanc - Spotted in pink
Urša
Ravnokar sem jih naredila za kosilo. Super recept! Naredila sem jih z vso zelenjavo, ki sem jo našla v hladilniku, fant pa si je nanje namazal kar marmelado in bil navdušen.