To je testna trgovina. Naročila, poslana preko te trgovine ne bodo upoštevana in izpolnjena.

30 % popust na vse

Sekcija: gumb
0dni
0ur
0minut
0sekund

 

Prijavi se
Kaj pridobiš?
  • Darilo E-izobraževanje: "Osnove zdrave prehrane"
  • Hiter in enostaven pregled naročil
  • Vsi tvoji recepti na enem mestu
  • Dostop do vseh brezplačnih e-knjig
  • Možnost nakupa brezplačne dostave za eno leto
  • Najboljši popusti in druge ugodnosti
  • Brezplačno testiranje novih izdelkov
  • Brezplačno svetovanje

Posebne ugodnosti za tvoj nakup

To je tvoja priložnost za super bonuse in popuste. Čutiš, da je danes tvoj srečen dan? Zavrti kolo in preizkusi srečo.

  • Kolo lahko zavrtiš samo enkrat
  • Ne pozabi si shraniti svoje kode
  • Koda je veljavna samo 24 ur
  • Koda ne velja na naročnine in vrednostne bone

Prosimo vnesite veljaven e-poštni naslov

To polje je obvezno.

Agar agar: odlična alternativa želatini

4

AgarPomislite na nekatere priljubljene otroške slaščice: sadni želeji, pudingi, kakav s penicami (maršmelovsi), med otroki tako zelo priljubljeni gumijasti medvedki (pa tudi druge živalice se najdejo), … vse imajo skupno to, da so narejene iz želatine.


Ime želatina morda res zveni nedolžno, a narejena je iz živalskih ostankov (nastane s podaljšanim vrenjem živalskih kož, vezivnega tkiva ali kosti). Fuuuuj!


Na srečo pa obstaja tudi agar agar, ki je rastlinski nadomestek želatine. Agar agar je vrsta morskih alg, ki imajo izredno močne zgoščevalne in želirne lastnosti. Sodobni kuharski mojstri (še posebej tisti, ki jim je pri srcu molekularna gastronomija) ga že pogosto uporabljajo in vsekakor ne potrebujete diplome v kemiji, da se ga naučite uporabljati tudi sami!


Kaj je agar agar?
Agar, znan tudi kot agar agar, je zmes rastlinskih ogljikovih hidratov, ekstrahiranih iz morskih alg (rdeče morske alge). Znan je tudi po japonskem imenu kanten. Agar agar je brez vonja, okusa ali barve, zato je kot nadomestek želatine dobrodošel v vsaki kuhinji. Uporabljamo ga lahko za pripravo marmelad, veganskih želejev, zgoščevanje juh, sladoledov, panakote in ostalih podobnih sladic.

Kje ga kupiti?
Na www.malinca.si/agar-agar-20g.html, dobite pa ga tudi v Maxi gourmet marketu v Ljubjani.

Je agar agar zdrav?
Da. Nima kalorij, ne vsebuje sladkorjev in maščob, ne vsebuje soje, koruze, glutena, kvasa, škroba, pšenice, jajc, mleka in konzervansev. Poleg tega pa je odličen vir vlaknin, kalcija in železa. Agar agar pomaga tudi pri prebavi in razstrupljevanju telesa, saj ima zelo blage odvajalne lastnosti. Absorbira žolč in pomaga telesu, da raztopi več holesterola. Skozi prebavni sistem potuje zelo hitro in preprečuje shranjevanje odvečnih maščob.

Uporaba agar agarja (priprava, odmerjanje)
Agar agar je netopen v hladni vodi, topen postane šele pri 85-95°C. Običajno ga prelijemo s hladno vodo in segrevamo do vrenja. V vodi se mora popolnoma stopiti, drugače bodo v jedi grudice (pomagate si lahko tudi z mešalcem). Ko se ohladi do približno 30-40°C, tvori gelu podobno strukturo.

Priprava agar agarja (hladne jedi): 2 g agar agarja v manjši posodi zmešajte s 100 ml hladne tekočine. Zavrite in pustite 1 minuto vreti. Pustite, da se nekoliko ohladi in postopoma primešajte hladno jed (jed dodajte k agar agarju in ne obratno).

Odmerjanje agar agarja: 2 g (pribl. 1 čajna žlička) agar agarja ustreza 6 listom želatine in želira 500 ml tekočine. Na koncu vam preostane le še to, da pobrskate po Malincinem portalu zdravih receptov in izberete enega izmed številnih slastnih receptov z agar agarjem. Kako? Preprosto klikni TUKAJ.


PRISPEVEK PRIPRAVILA: Monika M.

Komentarji (4)

Petra Ždrale

Pozdravljeni!
Imam knjigo z recepti za torte in skoraj v vsakem se uporablja želatina. Mi lahko poveste, koliko agar agarja nadomesti 1 list želatine.

Hvala in lep pozdrav

Tina Rednak

Imam zelo bolno kužo. Prevkar je prestala grozno operacijo križnih vezi in meniskusa,to je že 5 v sveh ltoh. Ker je to naravni kolagen,pomaga... Tudi naši prijatelji ga dodajajo kužkom!!!

Malinca Alja

Pri nas imamo na voljo samo agar agar v prahu. Uporablja se v malo manjših količinah kot tistega v kosmičih, več o uporabi pa najdete na www.malinca.si/agar-agar-20g.html

blanka

Oj, imam vprašanje in sicer ali imate agar v prahu ali v kosmičih in ali se agar v prahu uporablja enako v enakih količinah kot agar v kosmičih?

Lp Blanka
Top hiti